Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema "Dnevnika" : Inđija na putu da postane najveće sremsko gradilište

15.09.2017. 09:27 10:27
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Inđija je na putu da postane najveće sremsko gradilište, a po rečima predsednika opštine Vladimira Gaka, to će  sigurno do 2020. godine i biti jer je opštinska vlast odlučna u nameri da se u njoj obezbede uslovi da bi se najviše gradilo i da bi došlo što više domaćih i stranih investitora.

“ Vladalo je verovanje da Inđija ima opremljenu industrijsku zonu, ali to nije tako jer, da jeste, ne bismo danas toliko u njoj gradili i radili – objašnjava Gak za „Dnevnik”. – Prava istina je da tek danas možemo govoriti o opremljenoj industrijskoj zoni i da ono što smo proteklu više od godinu ulagali počinje da daje rezultate. Opština Inđija je svakako mogla novac preusmeriti na neke druge stvari, koje bi građanima bile vidljivije i političke popularnije, kao što je, na primer, da uradimo pijacu, parking ili druge objekte u samom gradu, ali mi smo se opredelili da radimo ozbiljno, odgovorno i u interesu opštine za duži period. Zbog toga  smo te pare opredelili pre svega u ovoj prvoj godini za uređenje industrijske zone. To je donelo rezultate.”

5 godina nije bilo novih investitora

Naš sagovornik ističe da je danas inđijska industrijska zona – uz napomenu da se reč o opštinskom zemljištu koje se nudi domaćim i stranim investitorima za kupovinu – potpuno komunalno opremljena. 

“ Tek sada smo industrijsku zonu potpuno komunalno opremili, saobraćajna infrastruktura je kompletno urađena – uradili smo oko 1,3 kilometar puta, vodovodna mreža je razvučena celom trasom i u ovom trenutku počinju radovi na drugoj fazi, kada ćemo privesti kraju neke pristupne saobraćajnice i na toj deonici uraditi kanalizaciju, telekomunkacije, struju, gasnu mrežu, sve. Inđija danas nudi definitivno najopremljeniju industrijsku zonu u pravom smislu reči, odnosno onakvu kakva je potrebna za privlačenje investitora. Upravo zbog toga što smo uradili i radimo i imamo neke konkretne rezultate, koji se mogu videti i koji nisu samo na bazi reklame, već svako od građana Inđije ko prođe tim deonicama vidi da se gradi, vidi da se mnogo radi, i to je bio naš cilj: da stvorimo opštinu koja će izaći u susret svakom investotoru i da Inđija bude lokalna samouprava u kojoj će se najviše graditi do 2020. ili, ukratko, najveće sremsko gradilište”, kaže Gak.


Trebaće radnici iz susednih opština

" Kako se sadašnji trend razvija, definitivno ćemo imati stopu nezaposlenosti koja će biti za respekt u celoj Srbiji. I ne samo to, Inđija će sigurno morati da uvozi radnu snagu iz susednih opština da bismo zadovoljili sve potrebe investitora “,  tvrdi Gak, dodajući da u najavi ima i veće investicije koje će doneti više od 1.000 novih radnih mesta, ali da je o tome još rano govoriti jer formalno još ništa nije potpisano.  


Inđija je imala loš period od 2012. do 2017. godine po pitanju novih radnih mesta i privlačenja stranih i domaćih investitora, napominje Gak, dodajući da se to sada drastično menja i da se i sami građani Inđije uskoro osetiti boljitak zbog onoga što je za prethodnu nešto više od godinu rađeno.

140 Inđijaca dobija posao do kraja godine

“ Oživela je privredna aktivnost na našoj teritoriji i time je prekinuto petogodišnje stagniranje jer već imamo konkretne rezulate. U severoistočnoj industrijskoj zoni u toku je izgradnja prvog logističkog centra domaćeg investitora, a završetak se očekuje u decembru, kada će posao dobiti stotinak radnika. Gradi se još jedan privredni objekat, u kojem će posao dobiti još nekoliko desetina radnika. Ukupno bi posao trebalo da dobije oko 140 radnika. Takođe, očekujemo da za nekoliko dana počnu radovi na izgradnji fabrike „Kvas”, koja će se nalaziti između „Grundfosa” i „Indofuda”. U proceduri smo za otuđenje još četiri parcele  iz  javne svojine opštine Inđija, što će bi značilo sedam novih privrednih objekata. Namerno ne kažem fabrike već privredni objekti zašto što nešto jesu proizvodni pogoni, a nešto logististički centri”, kaže Gak.

Ukoliko sve bude teklo po planu – a u toku su i pregovori s dva veća investitora – u narednoj godini posao će dobiti 650 radnika.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar