Recept dana: Sočna rebarca iz rerne
Kad jednom probate ovako pripremljena rebarca, sasvim sigurno ćete im se rado vraćati...
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskih rebara,
- 1 kg krompira,
- 2 glavice crnog luka,
- 2 babure,
- kašičica soli,
200 g margarina
Za marinadu:
- 100 ml belog vina,
- glavica crnog luka,
- kašičica mlevene paprike,
- kašičica soli,
- par listova lovorova
Priprema:
1. Rebra dobro oprati, prosušiti i iseći na komade željene veličine.
2. Napraviti marinadu od crnog luka isečenog na tanje režnjeve, soli, mlevene paprike, lovorovog lista i belog vina, pa sve promešati.
3. Staviti meso, a zatim lagano protresti posudu da se začini ravnomerno rasporede po mesu.
4. Ostaviti sat vremena da odstoji u marinadi.
5. U drugoj posudi otopiti margarin i držati posudu u toploj vodi da margarin ostane tečan.
6. Meso izvaditi iz marinade, pa ga provući kroz rastopljeni margarin i ređati na sredinu pleha za pečenje.
7. Krompir oguliti, oprati, iseći na četvrtine i posoliti. Potom ga rasporediti uz ivicu pleha.
8. Crni luk očistiti, papriku oprati i ušuškati u krompir, pa sve preliti ostatkom margarina, a ako treba dodati i malo ulja.
9. Pleh pokriti alu-folijom i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 45 minuta.
10. Nakon toga skinuti foliju i zapeći da meso dobije rumenu boju.