Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

I „Zoohigijenina” gradi pansion za kućne ljubimce

04.07.2017. 08:41 08:48
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Do kraja godine trebalo bi da bude izgrađen „Zoohigijenin” pansion za kućne ljubimce, u okviru placa na kojem je prihvatilište u Šangaju.

Reč je o objektu fizički odvojenom od prihvatilišta, koji će se prostirati na 180 kvadratnih metara uz još 100 kvadratnih metara istrčavališta. Biće mesta za maksimalno 30 velikih pasa, odnosno 50 malih kuca i maca, a plan je da pansion vremenom postane dostupan i za ostale ljubimce Novosađana.

“Želimo da naši sugrađani koji nisu u mogućnosti da svog ljubimca povedu sa sobom na kraći ili duži put ili mu obezbede čuvanje, mogu da ih ostave u za to odgovarajućem prostoru, koji je u skladu sa zakonom i po najvišim standardima. O njima će se brinuti doktori veterinarske medicine, veterinarski tehničari, zoohigijeničari i profesionalni hendleri. Moći će da bude smešteno onoliko jedinki koliko prostor bude dopuštao, a da ne bude pretrpano, pazeći na dobrobit svake životinje. Trenutno se proverava zamljište za gradnju, pripremaju se projekti i očekujemo raspisivanje javnih nabavki, te se nadamo da ćemo do kraja godine imati izgrađen objekat spreman za rad. Reč je našoj kapitalnoj investiciji za ovu godinu, i za to je predviđeno oko 20 miliona dinara”,  objašnjava direktor „Zoohigijene” Aleksandar Bursać.

Po njegovim rečima, svaka životinja koja bude dovedena u pansion imaće sopstveni prostor, a, ako je socijalizovana, moći će i da provede deo dana družeći se s ostalim socijalizovanim psima ili mačkama.


Vrućine pod kontrolom

Po Bursaćevim rečima, u Prihvatilištu “Zoohigijene” u Šangaju do sada nije bilo problema sa lošim reakcijama životinja na velike vrućine. On kaže da je u kućicama za pse, koje se nalaze unutar paviljona, izolacija je postavljena po krovovima, zidovima i temeljima, te su tamo leti temperature niže od spoljašnjih za osam do deset stepeni, dok je zimi toplije za sedam, osam stepeni." Kada su psi na istrčavanju, idu u hlad, a inače su uglavnom u kućicama, gde ubacujemo i ventilatore, kako bi se menjao vazduh. Što se tiče boksova, koji su od prošle godine potpuno obnovljeni, pri jutarnjem čišćenju ostavimo određenu količinu vode koja isparava i time stvori još sat, dva hlađenja. Boksove ne peremo nikada u najtoplijem delu dana, jer bismo time stvorili još višu temperaturu. Životinje nisu na direktnom suncu, šišamo one kojima je to potrebno i prilagođavamo ishranu letnjim temperaturama"kaže Bursać.


Veličina pojedinačnih boksova odgovaraće prostornim potrebama pasa, odnosno mačaka. Postojaće i žičanom ogradom odvojen zajednički prostor za mace, koji će biti zaštićen od sunca i kiše, dok će stajalice, mesta za odmor i igranje mačaka biti postavljeni u zatvorenom. Predviđeno je i odvojeno istrčavalište za pse, a postojaće i mogućnost da vlasnik sam odredi gde će njegov ljubimac biti izvođen. Pansion će se oslanjati na vetrinarske ambulante „Zoohigijene”, a nakon izgradnje, otvaranje tog objekta moraće da odobri Republička veterinarska inspekcija.

U  Šangaju će biti mesta za maksimalno 30 velikih pasa, odnosno 50 malih kuca i maca

Cene boravka ljubimca u pansionu će se formirati na osnovu tržišta jer je, dodaje Bursać, reč o projektu koji bi trebalo da potpomogne održivi razvoj tog preduzeća i time u određenoj meri rasterti budžet lokalne samouprave. Osim toga, koštanje usluga će biti formirano prema postojećem gradskom cenovniku za prihvatilište, gde jedan hranidbeni dan za napuštenog vlasničkog psa košta 500 dinara. Posebni tretmani, kao što su dodatna veterinarska nega ili specijalna hrana, takođe će uticati na cenu.

D. Ristić

Foto: F. Bakić (arhiva)

Autor:
Pošaljite komentar
„Zoohigijena” uklonila pse iz školskog dvorišta

„Zoohigijena” uklonila pse iz školskog dvorišta

03.09.2016. 20:25 15:28