Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi Sad domaćin najtalentovanijim studentima gitare

10.06.2017. 13:46 14:11
Piše:
Izvor: privatna arhiva

NOVI SAD: U organizaciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu sutra počinje dvodnevni susret studenata gitare, koji će okupiti najtalentovanije mlade gitariste sa AUNS, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Fakulteta umetnosti u Nišu i Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Susrete otvara koncertni matine u Svečanoj sali novosadske Gradske kuće, kada će najpre u 11.30 časova nastupiti studenti AUNS Novak Miljković i Ilija Zec, da bi se potom od 13 časova predstavili Pavle Filipović i Vuk Dragičević, studenti beogradskog FMU.

U ponedeljak je za gitaru rezervisan večernji termin u istom prostoru, pa će pred publiku najpre u 19.30 izaći Jelena Lukić i Mihajlo Đorđević sa banjalučke Akademije, da bi sat i po kasnije Susrete zatvorio koncert Miloša Vukovića i Nikola Đorđevića, studenata Fakulteta umetnosti u Nišu.

"Te sjajne mlade gitariste slušamo već godinama na raznim konkursima, svi su oni veoma trofejni muzičari, osvajači niza domaćih i međunarodnih nagrada... Ali meni se sve nekako činilo da oni ipak premalo nastupaju van tih okvira. I stoga nam je bila želja da te naše darovite studente dodatno ispromovišemo. Na tom fonu smo im, iako nije u pitanju takmičarska smotra, obezbedili i neke nagrade, poput nastupa sledeće godine na Vojvođanskom festivalu gitare, pa Gitar artu, Naisus gitar festu u Nišu, Klasik artu u Šapcu, Valjevskom festivalu gitare...  Istovremeno, cilj ovih susreta je i unapređenje struke, i to kroz bliže povezivanje i uspostavljanje bogatije i raznovrsnije saradnje među institucijama u regionu", kaže za „Dnevnik” profesor gitare na AUNS Zoran Krajišnik, inicijator susreta.

On nam je potvrdio da je ideja i da već sledeće godine, kada Katedra za gitaru AUNS obeležava dve decenije postojanja, ovaj susret obuhvati i studente iz Zagreba, Ljubljane, ali i Trsta, Pečuja, Sofije...

Takođe postoji mogućnost da se okviri saradnje prošire i preko okeana, budući da je Krajišnik nedavno održao, pored četiri koncerta, i tri veoma uspešna master-klasa, među kojima i na prestižnoj Jacobs Sćool of Music u Blumingtonu u Indijani. Tome treba dodati činjenicu da je i niz naših studenata u SAD na usavršavanju, poput sjajnog mladog gitariste iz Subotice Nikole Begovića, upravo Krajišnikovog bivšeg đaka, koji je na takmičenju instrumentalista svih visokih muzičkih škola u Indijani ubedljivo pobedio.

"Naši su studenti zaista tamo među najboljima, ako nisu i ponajbolji", navodi Krajišnik i dodaje da je to delom i zahvaljujući piramidalnom sistemu školovanja kroz koji prolaze, od audicije za osnovnu muzičku školu, pa nimalo lakog upisa u srednju, sve do prolaska na akademiju, gde stižu zaista samo najtalentovaniji – recimo, na AUNS godišnje se prima do dva studenta gitare. I razumljivo da je rezultat zaista visok kvalitet.

"Pa zašto onda ne bismo bili hrabri i pokušali se povezati i sa američkim visokim školama, prezentovati postignuća naših studenata i omogućiti im lakši odlazak na dalje školovanje. Naprosto – nakon osnovnih studija dobro je otići na master u drugu sredinu. U ovom poslu treba menjati „dirigentsku ruku”, upoznavati različite načine rada, jer sve to doprinosi da se u umetničkom, izvođačkom smislu bude samo bogatiji", kaže Krajišnik.

Kao deo Susreta gitarista iz regiona u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u Novom Sadu (Đure Jakšića 7) u uenedlju u 19 časova biće promovisana knjiga „Gitara kroz vekove“ Evite i Stevana Jovića, , koju je izdala Asoicijacija gitarista Vojvodine. „U pitanju je veoma lepo i nadasve korisno izdanje u kojem je generisano sve ono što bi i trebalo da se nađe u knjizi okrenutoj pre svega gitaristima, ali i širem auditorijumu”, navodi Krajišnik.

M. S.

Autor:
Pošaljite komentar