Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić započeo konsultacije o premijeru, DS nije došao, sutra nastavak

05.06.2017. 09:08 17:26
Piše:
Izvor: Tanjug (Rade Prelić)

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je jutros konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o mandataru za sastav Vlade Srbije. 

Prva izborna lista, sa čijim predstavnicima razgovara predsednik Srbije, je lista „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“.

U delegaciji te izborne liste su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, potpredsednica SNS Marija Obradović, predsednici stranaka koalicionih partnera - Aleksandar Vulin (PS), Rasim Ljajić SDPS) i Milan Krkobabić (PUPS), kao i poslanica Dubravka Filipovska.  

Potpredsednica SNS Marija Obradović izjavila je da su na konsultacijama kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića članovi delegacije izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" izneli stavove o premijeru i navela da SNS smatra da bi premijer trebalo da bude iz te stranke, kao i da nije bilo reči o imenima. 



Ona je novinarima nakon konsultacija kod predsednika Srbije rekla da je na sastanku bilo i "disonantnih topova" i objasnila da su ona i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekli da smatraju da SNS treba da da premijera, sa čime su se složili i predsednik PS Aleksandar Vulin i poslanica Dubravka Filipovski. 



Kako je rekla, član delegacije predsednik SDPS Rasim Ljajić je izneo stav da mandatar treba da bude političar, a ne ekspert, dok je šef PUPS-a Milan Krkobabić rekao da novi predsednik vlade mora da nastavi put kojim jer išla vlada koju je vodio Vučić.



Prema njenim rečima, nisu se pominjala konkretna imena, a na pitanje novinara da li su oni predložili neko ime, ponovila je da o imenima nije bilo reči.



Na pitanje kako komentariše izjavu lidera JS Dragana Markovića da premijer treba da bude neko ko ima porodicu, Obradović je rekla da takva vrsta diskriminacije ne sme da se dozvoli, a ako je neko nešto konkretno mislio, to tako treba i da kaže.



Nakon delegacije liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" na konsultacijama su kod predsednika države došli predsednik SPS Ivica Dačić i Marković, a zatim je planirano da predsednik održi konsultacije i sa predstavnicima drugih lista koje su ušle u parlament.

Nastavak konsultacija: DS nije došao

Predstavnici izborne liste Za pravednu Srbiju - DS, (NOVA, DSHV, Z ZS) nisu se danas, kako su i najavili, odazvali pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije o novom premijeru Srbije.



Iz DS su ranije rekli da neće doći na te konsultacije jer, kažu, nemaju šta da pričaju sa predsednikom Srbije.





Na konsultacije su po podne pozvane i liste D JB, Dveri-DS S i Savez za bolju Srbiju u kojoj su LDP, LSV i SDS.

U utorak nastavak konsultacija

Predsednik Republike Aleksandar Vučić, na osnovu Ustava Srbije, u utorak po podne će nastaviti konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o kandidatu za predsednika Vlade Srbije.



Redosled konsultacija:



14.00 - Izborna lista: Savez vojvođanskih Mađara



15.00 - Izborna lista: Bošnjačka demokratska zajednica



16.00 - Izborna lista: SDA Sandžaka



17.00 - Izborna lista: Partija za demokratsko delovanje



18.00 - Izborna lista: Zelena stranka 



Svi sastanci će biti održani u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Andrićev venac 1, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.



"Jedna opcija je neko iz SNS. Jedna opcija je SPS, odnosno Ivica Dačić. Sa njima smo izgradili dobre odnose poverenja. Zahvalan sam im na podršci. I može da bude neko ko nije član nijedne stranke. I, u tom smislu, imam tri kandidata u glavi", rekao je Vučić na TV PInk.



Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković rekao je će predsednik Srbije održati konsultacije sa predstavnicima izbornih lista u ponedeljak i utorak, a da se između 11. i 15. juna može ocekivati da se saopšti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije. 



"Predsednikova je nadležnost da sasluša mišljenja predstavnika izbornih lista pre nego što Narodnoj skupštini saopšti ime mandatara za sastav buduće Vlade. Na same sastanke pozivaju se predstavnici izbornih lista počev od onih koje su osvojile najveći broj mandata u ovom sazivu Narodne skupštine, do onih koji imaju najmanji broj mandata", objasnio je Selaković za RTS.

SRS: Nismo čuli ime mandatara, izneli smo svoje stavove

Funkcioner SRS Milovan Bojić rekao je da im je na konsultacijama o premijeru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo planove vezane za predlaganje mandatara, da ime nisu čuli, a da su istakli svoje stavove.

SRS neće u toj vladi učestvovati, ne odustajemo od svoje politike, ali smo od predsednika želeli da čujemo što više detalja za plan rada vlade i ime mandatara, čije ime nismo saznali, rekao je Bojić novinarima posle  konsultacija.

Na pitanje zašto na konsultacije nije došao lider SRS Vojislav Šešelj,  Bojić je odgovorio da je stav Kolegijuma SRS bio da na konsultacije dođu Aleksandar Šešelj i on.

Kada bude mandatar određen, sastanku će prisustvovati drugi članovi kolegijuma i potpredsedsednici stranaka, rekao je Bojić.

Prema njegovim rečima, to ne znači da Šešelj nije hteo da dođe, nego je politika SRS takva da se rukovodstvo stranke više aktivira.

Posle njih bi, prema predviđenom redosledu konsultacija, sa Vučićem trebalo da se sastanu predstavnici sledećih izbornih lista: „Za pravednu Srbiju - DS (Nova, DSHV, ZZS)“, Dosta je bilo - Saša Radulović, Dveri-DSS-Sanda Rašković Ilić-Boško Obradović, i „Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju (LDP, LSV, SDS)“. 

Konsultacije, koje se odvijaju na osnovu Ustava Republike Srbije, biće održani u zgradi Predsedništva.


Ugljanin neće na konsultacije

BEOGRAD: Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka neće se odazvati pozivu na konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, saopšteno je danas iz te partije. 



"SDA Sandžaka je više puta razgovarala sa Aleksandrom Vučićem, pa i njegovim prethodnikom Tomislavom Nikolićem, o stanju i položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, sa ciljem i predlogom poboljšanja statusa i prava Bošnjaka u Srbiji, međutim pozitivnih rezultata nije bilo”, kaže se u saopštenju. 



Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavnike SDA Sandžaka pozvao je za sutra na konsultacije. 



Vučić je danas započeo konsultacije sa predstavnicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", sa predstavnicima SPS i JS, kao i SRS.



Vučić je 30. maja kazao da ima u vidu tri kandidata za svog naslednika na mestu premijera. 

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Nismo pričali o premijeru, ime posle Astane 

Vučić: Nismo pričali o premijeru, ime posle Astane 

03.06.2017. 15:16 15:19
Dačić menja premijera, mesec dana za mandatara

Dačić menja premijera, mesec dana za mandatara

31.05.2017. 22:49 22:58