Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić menja premijera, mesec dana za mandatara

31.05.2017. 22:49 22:58
Piše:
Izvor: Tanjug (Rade Prelić)

Parlament Srbije konstatovao je ostavku Aleksandra Vučića na mesto predsednika Vlade Srbije zbog prelaska na novu dužnost, a ta odluka povukla je za sobom i prestanak mandat cele Vlade Srbije. Samim tim, od danas je počeo da teče rok od 30 dana u kojem je potrebno da bude izabrana nova srpska vlada.

Iako je taj deo sednice trajao svega pet minuta, obeležili su ga aplauzi iz različitih delova sale. Tako su poslanici kompletne opozicije aplaudirali dok je predsednica parlamenta konstatovala ostavku Vučića i prestanak mandata Vlade, a parlamentarci iz redova vladajuće koalicije aplauzom su podržali kritike koje je Maja Gojković izrekla na račun opozicije.

"Molila bih vas da omogućite da barem svečana sednica protekne onako kako čin polaganja zakletve predsednika jedne države i zaslužuje i kako se to radi u svim zemljama sveta kojima je stalo do pristojnosti i demokratije", rekla je ona.

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije je lider SPS-a Ivica Dačić, koji je ovih dana izjavljivao da želi da tehnički mandat Vlade potraje što kraće. Kazao je da ne želi više da odgovara na pitanje da li će on postati novi premijer Srbije.

"Već sam bio premijer, pa šta ako ne budem – to je sporedno pitanje", kazao je Dačić i dodao da Vučić govori o različitim opcija, ali ne bih više voleo da mu to pitanje postavljaju.

"Vučića ne može niko da zameni, treba da se traži rešenje koje će održati političku stabilnost i nastaviti kontinuitet koji je Vlada postavila. On je moj drug i prijatelj i ne sumnjam u njega. Ja sam uložio sav svoj kapital podržavajući Vučića za predsednika. Tako da to da li ću biti premijer – nije mi to najvažnije, ima vremena", kaže Dačić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da smatra da novi premijer Srbije treba da bude iz Srpske napredne stranke, koja je „najzaslužnija” za pobedu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić priznao je da lično navija za lidera te stranke kao premijera.

"Imam tu navijačku dozu, ja bih to voleo", rekao je Antić.  Prema njegovim rečima, to je pitanje političkog dogovora i političke procene koju će napraviti Vučić i Dačić.

On očekuje da će nova vlada, bez praznog hoda, nastaviti da realizuje sve što je rađeno u prethodnom periodu. SPS je, kaže, bez ikakave dileme u partnerskim odnosima sa SNS-om, deli s naprednjacima zajedničku viziju moderne Srbije i odgovornost.

"Mi smo uvek spremni da prihvatimo onaj deo odgovornosti koji definišemo s našim koalicionim partnerima, a da li će SPS-u pripasti to mesto – to pre svega zavisi od dogovora Vučića i Dačića", naveo je Antić.

Na pitanje da li SPS očekuje još neko dodatno mesto u vladi, Antić je istakao da se SPS ne bavi političkom trgovinom, i naveo da stranka ima jedan zajednički projekat koji realizuje sa SNS-om i da su socijalisti spremni da preuzmu deo odgovornosti za to. Navode da su se Dačić i Vučić posvađali oko mesta premijera Antić ocenjuje kao medijske spekulacije, ističući da Vučić i Dačić imaju zajedničku viziju moderne Srbije i kavlitetetan politički, prijateljski i partnerski odnos.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović veruje da će Srbija u narednim danima dobiti i novog premijera i vladu.

"Verujem da ćemo nastaviti da radimo jednako brzo i energično kao što smo radili i u prethodnom periodu", rekla je Zorana Mihajlović.

Po nedavnoj najavi, Srbija bi novu vladu trebalo da dobija do 20. juna. Vučić je rekao da bi na svečanosti povodom njegove inauguracije, zakazanoj za  23. jun, trebalo da bude i novoizabrani tim iz Nemanjine. Doduše, u samoj vladi se ne očekuju velike promene, osim novog premijera, jedino se spekuliše o tome da bi SPS mogao dobiti još jednu ministarsku fotelju. 

Ukoliko nova vlada ne bi bila izabrana do kraja juna, po slovu zakona usledili bi vanredni parlamentarni izbori.

Ivica „odleteo” kod Putina

Dačić kao vršilac dužnosti premijera tvrdi da neće biti nikakvih promena u radu Vlade, koja nastavalja sve aktivnosti nakon što je Vučić preuzeo funkciju šefa države.

"Mi svakoga dana imamo važne političke teme na kojima radimo i sarađujemo. Jedino što su možda promenjena radna mesta i adrese, politika ostaje ista", rekao je Dačić, koji je s delegacijom Srbije odleteo za Sankt Peterburg na Svetski ekonomski forum, gde će se sresti i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Naveo je da u subotu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ide na forum „Procesa Brdo–Brioni” u Sloveniji, gde će se okupiti predsednici iz regiona i ministri spoljnih poslova.

Vulin: Naprednjacima pripada premijersko mesto

Ministar rada i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin  smatra da je najveća partija – SNS – najzaslužnija za pobedu Vučića na izborima i da treba da da svog kandidata za premijera. Ističe da će Vučić, ako bude razmišljao drugačije, „sigurno imati mnogo napora da objasni svojoj partiji i njenom rukovodstvu da neko drugi treba da bude predsednik vlade”. On je dodao da će novom premijeru biti veoma teško da postigne rezultate koje je Vučić postigao.

"Bez Vučićeve podrške to će biti gotovo nemoguće", rekao je Vulin.

S. St.

Autor:
Pošaljite komentar