broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић започео консултације о премијеру, ДС није дошао, сутра наставак

05.06.2017. 09:08 17:26
Пише:
Извор: Танјуг (Раде Прелић)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић започео је јутрос консултације са представницима изборних листа о мандатару за састав Владе Србије. 

Прва изборна листа, са чијим представницима разговара председник Србије, је листа „Александар Вучић - Србија побеђује“.

У делегацији те изборне листе су шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, потпредседница СНС Марија Обрадовић, председници странака коалиционих партнера - Александар Вулин (ПС), Расим Љајић СДПС) и Милан Кркобабић (ПУПС), као и посланица Дубравка Филиповска.  

Потпредседница СНС Марија Обрадовић изјавила је да су на консултацијама код председника Србије Александра Вучића чланови делегације изборне листе "Александар Вучић - Србија побеђује" изнели ставове о премијеру и навела да СНС сматра да би премијер требало да буде из те странке, као и да није било речи о именима. 



Она је новинарима након консултација код председника Србије рекла да је на састанку било и "дисонантних топова" и објаснила да су она и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекли да сматрају да СНС треба да да премијера, са чиме су се сложили и председник ПС Александар Вулин и посланица Дубравка Филиповски. 



Како је рекла, члан делегације председник СДПС Расим Љајић је изнео став да мандатар треба да буде политичар, а не експерт, док је шеф ПУПС-а Милан Кркобабић рекао да нови председник владе мора да настави пут којим јер ишла влада коју је водио Вучић.



Према њеним речима, нису се помињала конкретна имена, а на питање новинара да ли су они предложили неко име, поновила је да о именима није било речи.



На питање како коментарише изјаву лидера ЈС Драгана Марковића да премијер треба да буде неко ко има породицу, Обрадовић је рекла да таква врста дискриминације не сме да се дозволи, а ако је неко нешто конкретно мислио, то тако треба и да каже.



Након делегације листе "Александар Вучић - Србија побеђује" на консултацијама су код председника државе дошли председник СПС Ивица Дачић и Марковић, а затим је планирано да председник одржи консултације и са представницима других листа које су ушле у парламент.

Наставак консултација: ДС није дошао

Представници изборне листе За праведну Србију - ДС, (НОВА, ДСХВ, З ЗС) нису се данас, како су и најавили, одазвали позиву председника Србије Александра Вучића на консултације о новом премијеру Србије.



Из ДС су раније рекли да неће доћи на те консултације јер, кажу, немају шта да причају са председником Србије.





На консултације су по подне позване и листе Д ЈБ, Двери-ДС С и Савез за бољу Србију у којој су ЛДП, ЛСВ и СДС.

У уторак наставак консултација

Председник Републике Александар Вучић, на основу Устава Србије, у уторак по подне ће наставити консултације са представницима изборних листа о кандидату за председника Владе Србије.



Редослед консултација:



14.00 - Изборна листа: Савез војвођанских Мађара



15.00 - Изборна листа: Бошњачка демократска заједница



16.00 - Изборна листа: СДА Санџака



17.00 - Изборна листа: Партија за демократско деловање



18.00 - Изборна листа: Зелена странка 



Сви састанци ће бити одржани у згради Генералног секретаријата председника Републике, Андрићев венац 1, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.



"Једна опција је неко из СНС. Једна опција је СПС, односно Ивица Дачић. Са њима смо изградили добре односе поверења. Захвалан сам им на подршци. И може да буде неко ко није члан ниједне странке. И, у том смислу, имам три кандидата у глави", рекао је Вучић на ТВ ПИнк.



Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић рекао је ће председник Србије одржати консултације са представницима изборних листа у понедељак и уторак, а да се између 11. и 15. јуна може оцекивати да се саопшти име мандатара за састав нове Владе Републике Србије. 



"Председникова је надлежност да саслуша мишљења представника изборних листа пре него што Народној скупштини саопшти име мандатара за састав будуће Владе. На саме састанке позивају се представници изборних листа почев од оних које су освојиле највећи број мандата у овом сазиву Народне скупштине, до оних који имају најмањи број мандата", објаснио је Селаковић за РТС.

СРС: Нисмо чули име мандатара, изнели смо своје ставове

Функционер СРС Милован Бојић рекао је да им је на консултацијама о премијеру, председник Србије Александар Вучић изнео планове везане за предлагање мандатара, да име нису чули, а да су истакли своје ставове.

СРС неће у тој влади учествовати, не одустајемо од своје политике, али смо од председника желели да чујемо што више детаља за план рада владе и име мандатара, чије име нисмо сазнали, рекао је Бојић новинарима после  консултација.

На питање зашто на консултације није дошао лидер СРС Војислав Шешељ,  Бојић је одговорио да је став Колегијума СРС био да на консултације дођу Александар Шешељ и он.

Када буде мандатар одређен, састанку ће присуствовати други чланови колегијума и потпредседседници странака, рекао је Бојић.

Према његовим речима, то не значи да Шешељ није хтео да дође, него је политика СРС таква да се руководство странке више активира.

После њих би, према предвиђеном редоследу консултација, са Вучићем требало да се састану представници следећих изборних листа: „За праведну Србију - ДС (Нова, ДСХВ, ZZS)“, Доста је било - Саша Радуловић, Dvеri-DSS-Sanda Рашковић Илић-Бошко Обрадовић, и „Борис Тадић, Чедомир Јовановић - Савез за бољу Србију (ЛДП, ЛСВ, СДС)“. 

Консултације, које се одвијају на основу Устава Републике Србије, биће одржани у згради Председништва.


Угљанин неће на консултације

БЕОГРАД: Странка демократске акције (СДА) Санџака неће се одазвати позиву на консултације о кандидату за председника Владе Србије, саопштено је данас из те партије. 



"СДА Санџака је више пута разговарала са Александром Вучићем, па и његовим prеthodnikom Томиславом Николићем, о стању и положају бошњачког народа у Србији, са циљем и предлогом побољшања статуса и права Бошњака у Србији, међутим позитивних резултата није било”, каже се у саопштењу. 



Како је најављено, председник Србије Александар Вучић представнике СДА Санџака позвао је за сутра на консултације. 



Вучић је данас започео консултације са представницима листе "Александар Вучић - Србија побеђује", са представницима СПС и ЈС, као и СРС.



Вучић је 30. маја казао да има у виду три кандидата за свог наследника на месту премијера. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Нисмо причали о премијеру, име после Астане 

Вучић: Нисмо причали о премијеру, име после Астане 

03.06.2017. 15:16 15:19
Дачић мења премијера, месец дана за мандатара

Дачић мења премијера, месец дана за мандатара

31.05.2017. 22:49 22:58