Recept dana: Kiflice sa makom
Na pleh staviti papir za pečenje, na njega poređati kiflice i ostaviti ih na sobnoj temepraturi nekih pola sata.
Sastojci:
400 g brašna,
4 kašike šećera,
1 vrećica vanil šećera,
pola vrećice suvog kvasca,
250 ml mlakog mleka,
2 žumanceta,
5 kašika ulja (može i mast ili maslac),
naribana korica jednog limuna
Za fil:
200 g maka,
6 kašika šećera,
1 vrećica vanil šećera,
100 ml mleka,
50 g suvog grožđa
Za premazivanje:
1 jaje,
1 kašika mleka
Priprema:
1. Spojiti sve suve sastojke, dodati im mokre i umesiti glatko testo.
2. Ostaviti testoa na toplom da se udvostruči.
3. U međuvremenu skuvati mak u mleku, pa dodati ostale sastojke. Kuvati nekoliko minuta dok ne provri.
4. Ostavite fil da se hladi.
5. Kad testo naraste, razvaljati ga u pravougaonik debljine oko 5 mm, pa nožem seći trouglove željene veličine.
6. Na širi deo trougla staviti fil, pa zarolati u kiflicu.
7. Premazati kifilice mešavinom jajeta i mleka i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 20 minuta.