Рецепт дана: Кифлице са маком
На плех ставити папир за печење, на њега поређати кифлице и оставити их на собној темепратури неких пола сата.
Састојци:
400 г брашна,
4 кашике шећера,
1 врећица ванил шећера,
пола врећице сувог квасца,
250 мл млаког млека,
2 жуманцета,
5 кашика уља (може и маст или маслац),
нарибана корица једног лимуна
За фил:
200 г мака,
6 кашика шећера,
1 врећица ванил шећера,
100 мл млека,
50 г сувог грожђа
За премазивање:
1 јаје,
1 кашика млека
Припрема:
1. Спојити све суве састојке, додати им мокре и умесити глатко тесто.
2. Оставити тестоа на топлом да се удвостручи.
3. У међувремену скувати мак у млеку, па додати остале састојке. Кувати неколико минута док не проври.
4. Оставите фил да се хлади.
5. Кад тесто нарасте, разваљати га у правоугаоник дебљине око 5 mm, па ножем сећи троуглове жељене величине.
6. На шири део троугла ставити фил, па заролати у кифлицу.
7. Премазати кифилице мешавином јајета и млека и ставити у prеthodno загрејану рерну на 200 степени и пећи око 20 минута.