Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Spremniji za pretpristupne fondove EU

20.07.2016. 20:41 11:39
Piše:

Vlada Kraljevine Švedske je program podrške razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji finansirala sa više od 4.000.000 evra.

Jedan od najbitnijih rezultata saradnje je kreiranje neophodne infrastrukture kako bi se u ovoj godini projekti, koji su spremni i zreli za finasiranje iz pretpristupnih fondova Evropske unije, podržali sa 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

Na nadavno održanoj sednici Upravnog odbora program podrške razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović ukazala je da je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji rešeno oko 80 odsto svih nasleđenih problematičnih projekata.



- Za preostale smo uspeli da pripremimo tendersku dokumentaciju i obezbedimo finansiranje, pripremimo i usvojimo neke od najzačajnijih strateških dokumenata u oblasti zaštite životne sredine, stvorimo pravni okvir za Zeleni fond, pripremimo podzakonske akte i povećamo kapacitete koji će omogućiti prikupljanje i do 12 milijardi dinara ekoloških taksi umesto dosadašnjih šest, da sprovedemo važne infrastrukturne projekte, što će nam omogućiti da se budući projekti iz oblasti infrastrukture životne sredine sprovode mnogo efikasnije i uspešnije - istakla je Stana Božović. - Danas Srbija ima jasnu viziju i plan pripreme, finansiranja i sprovođenja infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, kako bi u planiranom i realnom roku dostigla zadate ciljeve i na taj način obezbedila svojim građanima zdravu životnu sredinu, koja je u skladu sa standardima EU. 



Švedska će nastaviti da pruža podršku Srbiji za razvoj zaštite životne sredine i u narednom periodu kroz četiri specifična sporazuma o donaciji, vredna 10.000.000 evra. Podrška koju Švedska daje za pripremu projekta za tretman otpadnih voda za grad Niš rezultiraće najvećim infrastrukturnim projektom iz zaštite životne sredine uopšte, odnosno drugim najvećim infrastrukturnim projektom koji je EU finansirala u Srbiji do sada.



Direktor Švedske razvojne agencije za Srbiju Torgni Svenungson ukazao je da je generalni direktor Švedske međunarodne Agencije za razvoj, prilikom boravka u Briselu i u razgovoru sa najvišim rukovodstvom Generalnog direktorata Evropske Komisije za susedsku politiku i proširenje, istakao neophodnost nastavka realizacije velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine u Srbiji.



- Naš novi program podrške usmeren ka pripremi i razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine, koji bi uskoro trebalo da počne da se realizuje, ima za cilj da pomogne ministarstvu da pripremi kvalitetne i zrele infrastrukturne projekte za finansiranje iz IPA fondova EU - rekao je Svenungson. - Očekujemo da to budu projekti u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, ali i drugim opštinama i regionima u Srbiji, a na taj način Švedska će dati svoj doprinos Srbiji u procesu pristupanja EU za oblast životne sredine.



D. Mlađenović

 

Projekti u Vojvodini



U prethodne dve godine u celoj Srbiji  je realizovano niz projekata.Zahvaljujući tome u Vojvodini je otvorena osma regionalna sanitarna deponija u Pančevu, izgrađeno postrojenje za tretman otpadnih voda u Beloj Crkvi, urađena priprema i revizija projektno tehničke dokumentacije za regionalni sistem za upravljanje otpadom u Novom Sadu, revizija projektno tehničke dokumentacije za regionalni sistem za upravljanje otpadom u Subotici, revizija projektno tehničke dokumentacije za regionalni sistem za upravljanje otpadom i tretman otpadnih voda u Zrenjaninu, data je i podrška za javnu nabavku linije za separaciju i hale u Sremskoj Mitrovici, a urađena je i analiza i priprema dokumentacije za sanitarnu deponiju u Inđiji.

Autor:
Pošaljite komentar