Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dosije iks” na tv ekranima početkom sledeće godine

15.08.2015. 21:10 13:33
Piše:

Slogani koje su lansirali autori “Dosijea Iks”, i do sada je tako ostalo, jednog od najgledanijih TV serijala ikada – “Istina je tamo negde” i “Želim da verujem”, banalni su, i ništa

naročito ne govore, ovako osamljeni, istrgnuti iz konteksta. Međutim, njihovu prazninu, devet sezona ispunjavala je i osmišljavala magična simbioza pomalo iščašenih glavnih likova FBI agenata, teorija zavera, UFO mitova i paranormalnih pojava, u napetim, strašnim pričama sa najčešće sugestivnom, mračnom atmosferom iz koje prosijavaju “najskrivenije i nedokučive tajne”.

Kako to obično biva sa vanredno uspelim stvarima, u seriji je mnogo toga već viđenog, ali na neočekivan način organizovanog, donekle tako i predstavljenog, da je postalo koliko zastrašujuće, toliko i neodoljivo. Na svoj način jedinstveno.

Idejni tvorac “Dosijea” Kris Karter i dobar deo njegovog starog kreativnog tima, zaslužni za uspeh serije prikazivane na televiziji “Foks” od 1993. do 2002, uveliko su u starom - novom poslu. Ovog leta, u Vankuveru snimaju novi ciklus serije i to sa starim glumcima Dejvidom Dukovnijem (agent Foks Molder) i Yilijan Anderson (agent Dejna Skali), i sudeći po škrtim najavama, i preostalom starom ekipom zanimljivih sporednih likova. Da skratimo muke fanovima, datum premijernog emitovanja prve od šest novih epizoda je 24. januar 2016. godine. Nove priče će biti onakve kakve su uvek bile, kaže Kris Karter a prenosi jedan od sajtova posvećenih fenomenu “Dosijea Iks” – one će se odvijati u vremenu i prostru u kojem smo. “Mi pričamo savremene priče o ovovremenim situacijama, istinito spram karaktera Moldera i Skali, njihovog odnosa i protoka vremena”.

Karter ne namerava da otkrije detalje zapleta budućih epizoda, ipak, kako kaže “biće to potpuno nove priče, koje će nas plašiti na nov način”. Povezujući generalno atmosferu i teme priča “Dosijea” sa stvarnošću Karter se osvrnuo na protekli period bez “Dosijea Iks”. - Serija se završila neposredno posle napada na Svetski trgovinski centar i od tada se dosta toga dogodilo: suspendovane su mnoge slobode i prava u ime zaštite i bezbednosti. Od tada smo špijunirani, lagani i sve me to podseća na vreme kada sam odrastao, a to je vreme kada se rasplela afera Votergejt. Mislim da smo danas u sličnoj situaciji i mnogo, mnogo očajnijem vremenu - rekao je Karter.  Poznavaoci prilika kažu da je povratak “Dosijea Iks” savršeno pao, ne samo da su glavni protagonisti uključujući i Kartera mogli da usklade svoje druge poslovno - kreativne obaveze, već su za nastavak serijala, posle 14 godina, i snimljena dva igrana filma “The DŽ Files” (1998) i “The DŽ Files: I Njant to Believe” (2008), ne tako uspeli kao serija. Danas su voljni da se ozbiljno late posla.

Uz dozu nesigurnosti Yilijan Anderson za TV Line kaže da joj se čini da je lik Dejne Skali do početka novog snimanja, ipak bio daleko iza nje.

- Ne sećam se koje je tačno godine izašao film “Dosije”, ali me progoni osećaj da je Skali dalje od mene nego što sam mislila da bi mogla da bude. Dugo sam radila na tome da je uspavam i uspela sam. Sada će mi trebati dugo i da je probudim - kaže Andersonova.

Njen partener Dukovni, s druge strane, ne krije da je na novom snimanju ispočetka bilo nervoze. - Kada smo se našli u istoj sceni, oboje smo to osećali, bilo je veoma uvrnuto. Ipak čini mi se da što smo stariji, to smo bolji i očekujem da će se to odraziti i na naše uloge u seriji. Što se mene tiče, sigurno neću glumiti momka iz prve ili druge sezone serije. Sposoban sam, a i ona, za mnogo više. Biće interesantno videti kako ćemo održati poznate karaktere danas, kao bolji glumci.

Do početka emitovanja novih epizoda “Dosijea Iks”, još imamo dovoljno vremena da pročešljamo stare. Najzagriženiji poklonici to već uveliko čine. U poplavi odličnih i čak genijalnih serijala, nove epizode “Dosijea” sasvim sigurno neće moći da egzistiraju samo na staroj slavi. Konkurencija je ogromna i žestoka. Da li će se stvari složiti kao nekada i alhemija mini serije doseći bar nekadašnju snagu, pitanje je na koje ćemo, odgovor dobiti početkom iduće godine. Nekako želimo da verujemo da će cela stvar uspeti.

Vladimir Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar