SASTOJAK KOJI SE NALAZI U OMILJENOJ POSLASTICI IZUZETNO OPASAN Posebno ugrožene starije i gojazne osobe
Karagenan takođe poznat kao E 407, nalazi se u mnogim popularnim poslasticama, a ovaj aditiv može da bude okidač za dijabetes tipa 2, otkrili su nemački istraživači.
Karagenan se koristi u prehrambenoj industriji kao emulgator i zgušnjivač, zbog svoje gelaste konzistencije. Po hemijskoj strukturi, karagenan je sulfatni polisaharid koji se dobija iz jestivih crvenih morskih algi.
Ovaj dodatak hrani nalazi u sojinom mleku, mlečnim šejkovima i sladoledu, a novo istraživanje naučnika iz Nemačke pokazuje da ovaj aditiv povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
U studiji objavljenoj u časopisu „BMC Medicine“, 20 muškaraca prosečne telesne težine, starosti između 27 i 31 godine, dobijalo je doze od 250 miligrama karagenana dnevno, tokom dve nedelje, kao dodatak njihovoj normalnoj ishrani.
Na kraju dvonedeljnog ispitivanja, istraživači su učesnike podvrgli magnetnoj rezonanci (MR) mozga i creva, kako bi proverili da li postoje znaci upale, što je poznati prekursor za niz bolesti creva.
Takođe su analizirali osetljivost učesnika na insulin – hormon koji proizvodi pankreas a koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Kod dijabetesa tipa 2, telo razvija neosetljivost na insulin, što dovodi do toga da šećer u krvi dostiže visoke skokove i padove.
Posle dve nedelje, podaci su pokazali da je kod ispitanika prosečne telesne težine, koji su koristili karagenan, došlo do izvesnog smanjenja osetljivosti na insulin, u poređenju sa učesnicima studije koji su primali placebo.
Pored toga, kod gojaznih učesnika koji su uzimali aditiv, MR skeniranje mozga otkrilo je znake upale u hipotalamusnoj regiji mozga, koja je odgovorna za metabolizam šećera i apetit. Takođe, MR creva je pokazao povećanje permeabilnosti tankog creva – što znači da veće potencijalno štetne bakterije mogu da prođu do creva.
Ovaj fenomen je povezan sa nizom zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2.
„Naše istraživanje sugeriše da konzumacija karagenana, slično onome što je primećeno u studijama na životinjama, može da ugrozi barijernu funkciju creva. Ovo bi moglo da ima dugoročne zdravstvene posledice i da poveća rizik od zapaljenskih bolest“, upozorio je profesor Robert Vagner, klinički istraživač za bolesti metabolizma na Univerzitetu Hajnrih Hajne u Dizeldorfu i koautor istraživanja.
Inače, dve ranije studije koje su sprovedene na životinjama, pokazale su da je kod pacova kojima je davan karagenan, došlo do smanjene tolerancije na glukozu, te razvoja insulinske rezistencije i poremećaja sekrecije insulina, piše Blic.rs.
Starije i gojazne osobe u većem riziku
Istraživači su ukazali da metabolički efekti upotrebe karagenana zavise od opšteg stanja ljudi.
„Kod starijih osoba ili osoba sa prekomernom težinom, efekti karagenana na osetljivost na insulin bi mogli biti jači. Da bi se ovo potvrdilo, neophodna su dalja istraživanja u ovim grupama stanovništva“, rekao je profesor Norbert Stefan.
Ovo, inače, nije prvi put da su stručnjaci identifikovali vezu između hemikalija u ultra-prerađenoj hrani i razvoja ozbiljnih bolesti.
Naučnici su ranije sugerisali da emulgatori mogu da poremete „odvajanje“ između masnog i vodenog sloja u crevima, što dovodi do praznina u zaštitnoj sluznici creva.
Smatra se da bi to moglo da poveća rizik od bakterijskih infekcija u crevima, od kojih je poznato da neke infekcije izazivaju rak creva.