САСТОЈАК КОЈИ СЕ НАЛАЗИ У ОМИЉЕНОЈ ПОСЛАСТИЦИ ИЗУЗЕТНО ОПАСАН Посебно угрожене старије и гојазне особе
Карагенан такође познат као Е 407, налази се у многим популарним посластицама, а овај адитив може да буде окидач за дијабетес типа 2, открили су немачки истраживачи.
Карагенан се користи у прехрамбеној индустрији као емулгатор и згушњивач, због своје геласте конзистенције. По хемијској структури, карагенан је сулфатни полисахарид који се добија из јестивих црвених морских алги.
Овај додатак храни налази у сојином млеку, млечним шејковима и сладоледу, а ново истраживање научника из Немачке показује да овај адитив повећава ризик од развоја дијабетеса типа 2.
У студији објављеној у часопису „БМЦ Медицине“, 20 мушкараца просечне телесне тежине, старости између 27 и 31 године, добијало је дозе од 250 милиграма карагенана дневно, током две недеље, као додатак њиховој нормалној исхрани.
На крају двонедељног испитивања, истраживачи су учеснике подвргли магнетној резонанци (МР) мозга и црева, како би проверили да ли постоје знаци упале, што је познати прекурсор за низ болести црева.
Такође су анализирали осетљивост учесника на инсулин – хормон који производи панкреас а који помаже у регулацији нивоа шећера у крви. Код дијабетеса типа 2, тело развија неосетљивост на инсулин, што доводи до тога да шећер у крви достиже високе скокове и падове.
После две недеље, подаци су показали да је код испитаника просечне телесне тежине, који су користили карагенан, дошло до извесног смањења осетљивости на инсулин, у поређењу са учесницима студије који су примали плацебо.
Поред тога, код гојазних учесника који су узимали адитив, МР скенирање мозга открило је знаке упале у хипоталамусној регији мозга, која је одговорна за метаболизам шећера и апетит. Такође, МР црева је показао повећање пермеабилности танког црева – што значи да веће потенцијално штетне бактерије могу да прођу до црева.
Овај феномен је повезан са низом здравствених стања, укључујући болести срца и дијабетес типа 2.
„Наше истраживање сугерише да конзумација карагенана, слично ономе што је примећено у студијама на животињама, може да угрози баријерну функцију црева. Ово би могло да има дугорочне здравствене последице и да повећа ризик од запаљенских болест“, упозорио је професор Роберт Вагнер, клинички истраживач за болести метаболизма на Универзитету Хајнрих Хајне у Дизелдорфу и коаутор истраживања.
Иначе, две раније студије које су спроведене на животињама, показале су да је код пацова којима је даван карагенан, дошло до смањене толеранције на глукозу, те развоја инсулинске резистенције и поремећаја секреције инсулина, пише Blic.rs.
Старије и гојазне особе у већем ризику
Истраживачи су указали да метаболички ефекти употребе карагенана зависе од општег стања људи.
„Код старијих особа или особа са прекомерном тежином, ефекти карагенана на осетљивост на инсулин би могли бити јачи. Да би се ово потврдило, неопходна су даља истраживања у овим групама становништва“, рекао је професор Норберт Стефан.
Ово, иначе, није први пут да су стручњаци идентификовали везу између хемикалија у ултра-прерађеној храни и развоја озбиљних болести.
Научници су раније сугерисали да емулгатори могу да поремете „одвајање“ између масног и воденог слоја у цревима, што доводи до празнина у заштитној слузници црева.
Сматра се да би то могло да повећа ризик од бактеријских инфекција у цревима, од којих је познато да неке инфекције изазивају рак црева.