ПОЈЕДИНА ХРАНА УБРЗАВА СТАРЕЊЕ Ове намирнице могу да вам додају преко две године
Намирнице које свакодневно једемо играју кључну улогу у нашем здрављу, а неке од њих могу чак убрзати процес старења.
Истраживања су показала везу између популарних дијета и старења.
Медитеранска исхрана, на пример, успорава старење, док су храна богата антиоксидансима и хранљивим материјама, попут витамина Е и колина (здрави орашасти плодови, јаја и риба), корисне за когнитивно здравље.
Међутим, постоје одређене намирнице које могу убрзати старење.
Дијететичарка Рилејн Брукс истиче да храна богата шећером, мастима, сољу, конзервансима и другим хемијским спојевима може изазвати упале које негативно утичу на наш ДНК и доводе до старења.
Кафа
Иако је кафа омиљени напитак с бројним здравственим предностима, прекомерна конзумација (више од шест шоља дневно) повезана је са смањеним волуменом мозга и 53% већим ризиком од деменције.
Истраживања сугеришу да сваких 100 милиграма кофеина (еквивалент једној шољи кафе) може довести до убрзаног старења од 2,4 године.
Млечни производи
Иако конзумација млека може смањити ризик од кардиоваскуларних болести, остеопорозе и рака дебелог црева, све више истраживања указује на негативне последице млечних производа.
Пуномасно млеко посебно је проблематично, јер се повезује са вишим стопама рака простате и Паркинсонове болести, као и убрзаним когнитивним опадањем код старијих особа.
Зачињена храна
Прекомерно коришћење зачина може повећати ризик од деменције. Истраживање старијих Кинеза показало је да су они који су редовно конзумирали више од 50 грама чилија дневно имали лошије резултате у когнитивним тестовима у поређењу с онима који су јели мање зачињену храну.
Слана храна
Висок унос соли може повећати крвни притисак, што је повезано са већим ризиком од можданог удара, срчаних болести и хроничних стања повезаних са старењем. Дијететске смернице препоручују ограничење уноса натријума на 2.300 милиграма дневно, али већина Американаца конзумира 50% више због присутности натријума у разним намирницама, од зачина до прерађених сирева.
Угљени хидрати
Иако дијете с високим садржајем протеина и ниским уделом угљених хидрата могу убрзати старење органа, истовремено могу побољшати функцију мозга. Угљени хидрати покрећу упалну реакцију која негативно утиче на здравље, али дијететичарка Броокс не препоручује потпуно избацивање угљених хидрата из исхране, већ наглашава важност баланса.
Вештачки заслађивачи
Размислите о избегавању дијеталних газираних пића. Конзумација једног дијеталног газираног напитка дневно повезана је с повећаним ризиком од деменције, док већа употреба вештачких заслађивача може довести до већег ризика од кардиоваскуларних болести, укључујући срчани и мождани удар.