Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JAPANSKA JABUKA JE PREPUNA ANTIOKSIDANASA Došla joj je sezona, evo kako da je izaberete

05.11.2024. 16:12 16:22
Piše:
Ilustracija
Foto: Pixabay.com

Sigurno ste u marketima i na pijaci tokom jesenjih dana videli narandžaste glatke plodove koji podsećaju na jabuke, a da li ste znali da je ovo nacionalno voće Japana zapravo prava vitaminska bomba i da pomaže u prevenciji nekoliko zdravstvenih stanja?

Japanska nacionalna voćka persimon ili kaki u prevodu znači hrana bogova. Persimon je naziv jestivog voća iz roda abonos ili diospiros. Poznat i kao kaki, šaron voće, crni sapot, mabolo ili mekana jabuka, dragun, teksaški persimon i američki persimon. U Srbiji ga trgovci zovu još i japanska jabuka.

Ovo narandžasto voće na prvi pogled podseća na paradajz. Iako se zove „japanska jabuka“, originalno poreklo je iz Kine, mada se gaji u svim toplijim krajevima sveta.

Egzotično voće kaki u nedozrelom obliku može imati gorko/kiseli ukus, ali u potpuno zrelom slatko je poput meda skrivena u njegovu narandžastom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj posudi s voćem.

Budući da je dostupna upravo u vitaminima siromašnom jesenje/zimskom periodu, dopustite ovoj narandžastoj loptici da vas osvoji mirisom i ukusom.

Ilustracija
Foto: Pixabay.com

Slatko i ukusno voće kaki bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi.

Tokom svake sezone sazrevanja voćke mogu menjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svetlo žute do tamno narandžaste. Cela je voćka jestiva osim semenke i peteljke, piše Zadovoljna.hr.

Blagotvorna svojstva kaki jabuke

Sadrži malo kalorija (70 cal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini i zbog hemijskog sastava betulinske kiseline sadržane u sebi sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju antiupalno delovanje.
Sveži kaki sadrži vitamin A, beta-karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ta jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kiseonika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbuje u oči, gde služi kao antioksidans za filtriranje svetla.

Dobar izvor vitamina C

Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ti vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u telu.
Sveže voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.
Šećer koji se nalazi u kaki jabukama pomaže prilikom pražnjenja creva, dok tanin pomaže prilikom dijareje. Japanska jabuka u kuvanom obliku takođe može da pomogne kod hemoroida
Substanca koja se zove pektin pomaže prilikom suzbijanja apetita. Takođe velike količine vlakana produžavaju osećaj sitosti i velike oscilacije šećera u krvi. Razlog je što vlakna koja se nalaze u ovom voću usporavaju apsorpciju hrane u organizmu i pomažu kod mršavljenja
Zbog visoke koncentracije kalcijuma i kalijuma, ova voćka pomaže prilikom problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu.
Smatra se jednim od najboljih prirodnih diuretika

Ilustracija
Foto: Pixabay.com


Odabir i čuvanje kaki jabuke:

U prodavnici izaberite voćke žutonarandžaste boje bez udaraca ili posekotina po njima. Suvi kaki takođe je dostupan kao i suve kajsije. Sazreli kaki može se čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci.

Osim što sveži kaki možete jesti kao jabuku, u suvom obliku odlično obogaćuje keksove, kolače, pudinge, salate i pahuljice.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar