Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈАПАНСКА ЈАБУКА ЈЕ ПРЕПУНА АНТИОКСИДАНАСА Дошла јој је сезона, ево како да је изаберете

05.11.2024. 16:12 16:22
Пише:
Ilustracija
Фото: Pixabay.com

Сигурно сте у маркетима и на пијаци током јесењих дана видели наранџасте глатке плодове који подсећају на јабуке, а да ли сте знали да је ово национално воће Јапана заправо права витаминска бомба и да помаже у превенцији неколико здравствених стања?

Јапанска национална воћка персимон или каки у преводу значи храна богова. Персимон је назив јестивог воћа из рода абонос или диоспирос. Познат и као каки, шарон воће, црни сапот, маболо или мекана јабука, драгун, тексашки персимон и амерички персимон. У Србији га трговци зову још и јапанска јабука.

Ово наранџасто воће на први поглед подсећа на парадајз. Иако се зове „јапанска јабука“, оригинално порекло је из Кине, мада се гаји у свим топлијим крајевима света.

Егзотично воће каки у недозрелом облику може имати горко/кисели укус, али у потпуно зрелом слатко је попут меда скривена у његову наранџастом месу. Управо због куповине у погрешном стадијуму сазревања и непознавања његових благодети нажалост није често у нашој посуди с воћем.

Будући да је доступна управо у витаминима сиромашном јесење/зимском периоду, допустите овој наранџастој лоптици да вас освоји мирисом и укусом.

Ilustracija
Фото: Pixabay.com

Слатко и укусно воће каки богато је здравим нутријентима као што су витамини, минерали и антиоксиданси.

Током сваке сезоне сазревања воћке могу мењати облик. Такође варирају у величини од 50-ак до 500 грама. Боја воћа варира од светло жуте до тамно наранџасте. Цела је воћка јестива осим семенке и петељке, пише Задовољна.хр.

Благотворна својства каки јабуке

Садржи мало калорија (70 цал/100 г) и богат је извор влакана.
Обилује антиоксидансима као што су катекини и галокатекини и због хемијског састава бетулинске киселине садржане у себи спречава настанак тумора. Катекини су познати по томе што имају антиупално деловање.
Свежи каки садржи витамин А, бета-каротен, ликопен, лутеин, зексантин и крипоксатин. Сва та једињења играју важну улогу против слободних радикала кисеоника који узрокују старење и различите болести. Зексатин је битан дијетни каротенид, који се посебно апсорбује у очи, где служи као антиоксиданс за филтрирање светла.

Добар извор витамина Ц

Садржи много важних Б-комплекса (Б-6). Ти витамини помажу у разним метаболичким функцијама у телу.
Свеже воће такође садржи калијум, магнезијум, бакар и фосфор.
Шећер који се налази у каки јабукама помаже приликом пражњења црева, док танин помаже приликом дијареје. Јапанска јабука у куваном облику такође може да помогне код хемороида
Субстанца која се зове пектин помаже приликом сузбијања апетита. Такође велике количине влакана продужавају осећај ситости и велике осцилације шећера у крви. Разлог је што влакна која се налазе у овом воћу успоравају апсорпцију хране у организму и помажу код мршављења
Због високе концентрације калцијума и калијума, ова воћка помаже приликом проблема са задржавањем течности у организму.
Сматра се једним од најбољих природних диуретика

Ilustracija
Фото: Pixabay.com


Одабир и чување каки јабуке:

У продавници изаберите воћке жутонаранџасте боје без удараца или посекотина по њима. Суви каки такође је доступан као и суве кајсије. Сазрели каки може се чувати у замрзивачу неколико месеци.

Осим што свежи каки можете јести као јабуку, у сувом облику одлично обогаћује кексове, колаче, пудинге, салате и пахуљице.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар