ELIKSIR JE ZDRAVLJA A NALAZI SE SVUDA OKO NAS Reguliše šećer, pritisak, varenje, vid a potpuno je besplatan
Njegovi žuti cvetovi simbol su buđenja prirode i dolaska proleća.
Iako ga često povezujemo sa prostranim zelenim površinama, maslačak je mnogo više od njegove vizuelne lepote. Naime, ova biljka krije u sebi obilje hranljivih materija i zdravstvenih blagodeti koje su naši preci davno prepoznali. Međutim, danas to retko viđamo na tanjirima i to je trend koji bi trebalo da preokrenemo.
Počnite sa salatom
Za početak, dovoljno je dodati njegove listove u salate i tako obezbediti unos vrednih hranljivih materija:
Vitamini: posebno vitamin A (u obliku beta-karotena), vitamin C, vitamin K, koji igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju i normalnom zgrušavanju krvi, i mala količina vitamina E.
Minerali: Listovi maslačka sadrže značajne količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i mangana.
Antioksidansi: uključuju lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju. Dobro je znati da sadržaj od 100 grama ove biljke obezbeđuje unos od 15 miligrama luteina i zeaksantina.
Vlakna: podržava zdravo varenje i osećaj sitosti.
Polifenoli i flavonoidi u maslačku su prirodna jedinjenja sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima.
Koren maslačka ima mnogo prednosti
Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Koren maslačka ima nekoliko bioaktivnih jedinjenja koja deluju protiv simptoma dijabetesa tipa 2. Na primer, maslačak je bogat inulinom, koji pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Sadrži i hlorogensku kiselinu, koja utiče na lučenje insulina i osetljivost. Pored toga, pomenuti polifenoli i flavonoidi u maslačku mogu zaštititi od neželjenih komplikacija uzrokovanih loše regulisanim dijabetesom tipa 2.
Pritisak i varenje
Zahvaljujući kalijumu, maslačak blagotvorno deluje na regulaciju krvnog pritiska, dok dijetalna vlakna unapređuju zdravlje organa za varenje.
Odličan je za detoksikaciju
– Maslačak je poznat po svojoj sposobnosti da, kao i druge gorke biljke, stimuliše proizvodnju žuči, što pomaže u boljem varenju masti i eliminisanju toksina. Ima i diuretski efekat koji dodatno podstiče eliminaciju štetnih materija iz organizma. Čaj od korena maslačka je izuzetno koristan za detoksikaciju, a može se koristiti i tinktura od maslačka ili kafa – savetuje travar i aromaterapeut Tea Crnjak.
Ne zaboravite na cvetove
Maslačak je zaista koristan. Osim svežeg lišća, cvetove možete jesti sveže ili kuvano, u fritulama, možete ih kiseliti, koristiti za pravljenje vina. Takođe, ako su vam sveže prejak, prokuvavanje listova će smanjiti njihovu gorčinu. Koreni maslačka koji su stari dve godine takođe se mogu ispeći, samleti i koristiti kao zamena za kafu.