ЕЛИКСИР ЈЕ ЗДРАВЉА А НАЛАЗИ СЕ СВУДА ОКО НАС Регулише шећер, притисак, варење, вид а потпуно је бесплатан
Његови жути цветови симбол су буђења природе и доласка пролећа.
Иако га често повезујемо са пространим зеленим површинама, маслачак је много више од његове визуелне лепоте. Наиме, ова биљка крије у себи обиље хранљивих материја и здравствених благодети које су наши преци давно препознали. Међутим, данас то ретко виђамо на тањирима и то је тренд који би требало да преокренемо.
Почните са салатом
За почетак, довољно је додати његове листове у салате и тако обезбедити унос вредних хранљивих материја:
Витамини: посебно витамин А (у облику бета-каротена), витамин Ц, витамин К, који игра кључну улогу у здрављу костију и нормалном згрушавању крви, и мала количина витамина Е.
Минерали: Листови маслачка садрже значајне количине гвожђа, калцијума, калијума, магнезијума и мангана.
Антиоксиданси: укључују лутеин и зеаксантин, који су важни за здравље очију. Добро је знати да садржај од 100 грама ове биљке обезбеђује унос од 15 милиграма лутеина и зеаксантина.
Влакна: подржава здраво варење и осећај ситости.
Полифеноли и флавоноиди у маслачку су природна једињења са антиинфламаторним и антиоксидативним својствима.
Корен маслачка има много предности
Помаже у регулисању шећера у крви
Корен маслачка има неколико биоактивних једињења која делују против симптома дијабетеса типа 2. На пример, маслачак је богат инулином, који помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви. Садржи и хлорогенску киселину, која утиче на лучење инсулина и осетљивост. Поред тога, поменути полифеноли и флавоноиди у маслачку могу заштитити од нежељених компликација узрокованих лоше регулисаним дијабетесом типа 2.
Притисак и варење
Захваљујући калијуму, маслачак благотворно делује на регулацију крвног притиска, док дијетална влакна унапређују здравље органа за варење.
Одличан је за детоксикацију
– Маслачак је познат по својој способности да, као и друге горке биљке, стимулише производњу жучи, што помаже у бољем варењу масти и елиминисању токсина. Има и диуретски ефекат који додатно подстиче елиминацију штетних материја из организма. Чај од корена маслачка је изузетно користан за детоксикацију, а може се користити и тинктура од маслачка или кафа – саветује травар и ароматерапеут Теа Црњак.
Не заборавите на цветове
Маслачак је заиста користан. Осим свежег лишћа, цветове можете јести свеже или кувано, у фритулама, можете их киселити, користити за прављење вина. Такође, ако су вам свеже прејак, прокувавање листова ће смањити њихову горчину. Корени маслачка који су стари две године такође се могу испећи, самлети и користити као замена за кафу.