Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO ŽELITE DA SMANJITE RIZIK OD RAKA Iz ishrane izbacite dve stvari

17.10.2024. 17:52 18:10
Piše:
мезе
Foto: Youtube printscreen/ Agro TV Srbija

Prema dijetetičarki za rak Nikol Endrjuz, listu namirnica koje treba izbegavati možemo svesti na samo dve stavke

Puno se priča o hrani koja navodno povećava rizik od raka. Ako smo posvećeni održavanju zdrave ishrane i smanjenju rizika od bolesti, možda već imamo dugačku listu u našim glavama namirnica i pića koja izazivaju rak koje treba izbegavati.

U nedavnom TikTok video snimku, Endruz je preuzela na sebe da razjasni koja hrana zapravo povećava rizik od raka. Uprkos obilju informacija na Internetu o raznim namirnicama koje su potencijalno kancerogene, ona kaže da zaista postoje samo dva glavna krivca. Evo stvari o kojima govorimo.

1. Alkohol

„Kao dijetetičar koji je specijalizovan za rak, želim da vas podsetim da iako svi kažu da sve što jedete povećava rizik, to nije tačno. Samo dve namirnice koje jedete povećavaju rizik od raka“, kaže Endruz.

Koliko god svi voleli da popijemo čašu vina uz večeru, realnost je da redovno konzumiranje alkohola može štetiti našem zdravlju. Prema Endrjuz, to može čak povećati rizik od raka. „Sve vrste alkohola predstavljaju rizik, uključujući i crno vino“, upozorava ona.

Problem je povezan sa načinom na koji telo metaboliše alkohol. Kada se alkohol razgradi, pretvara se u acetaldehid, toksično jedinjenje koje može oštetiti DNK i ometati sposobnost tela da regeneriše ćelije. Vremenom, ovo oštećenje ćelija može dovesti do mutacija i, na kraju, do raka.

Zbog toga je najbolje ograničiti unos alkohola što je više moguće.

2. Prerađeno meso

Prerađeno meso može naneti mnogo štete vašem zdravlju iz više razloga. U videu Endruz upozorava da je ovo ukusno meso, nažalost, jedna od retkih namirnica za koje je dokazano da izazivaju rak. Opcije kao što su viršle, delikatesno meso, kobasice i slanina predstavljaju veliku zabrinutost.

Prerađeno meso se suši, dimi ili konzervira na druge načine koji mogu stvoriti štetne hemikalije poput nitrata i nitrita. Oni se mogu pretvoriti u kancerogena jedinjenja u telu, što ih čini jednom od retkih namirnica koje mogu povećati rizik od raka. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je čak klasifikovala prerađeno meso kao kancerogene grupe 1, što znači da postoje jaki dokazi koji podržavaju činjenicu da mogu dovesti do raka.

Dakle, ako želimo da smanjimo rizik od raka, važno je da se fokusiramo na ograničavanje konzumiranja alkohola i prerađenog mesa.

Krstarica

Izvor:
Krstarica
Autor:
Pošaljite komentar
POVODOM SVETSKOG DANA HRANE vreme je ZA PROMENE! Evo kako u 10 KORAKA doći do zdravijeg NAČINA ISHRANE i izbeći zamke BRZE HRANE

ZDRAVLJE NA TANJIRU

храна

POVODOM SVETSKOG DANA HRANE vreme je ZA PROMENE! Evo kako u 10 KORAKA doći do zdravijeg NAČINA ISHRANE i izbeći zamke BRZE HRANE

16.10.2024. 13:25 13:51