Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ЖЕЛИТЕ ДА СМАЊИТЕ РИЗИК ОД РАКА Из исхране избаците две ствари

17.10.2024. 17:52 18:10
Пише:
мезе
Фото: Youtube printscreen/ Agro TV Srbija

Према дијететичарки за рак Никол Ендрјуз, листу намирница које треба избегавати можемо свести на само две ставке

Пуно се прича о храни која наводно повећава ризик од рака. Ако смо посвећени одржавању здраве исхране и смањењу ризика од болести, можда већ имамо дугачку листу у нашим главама намирница и пића која изазивају рак које треба избегавати.

У недавном ТикТок видео снимку, Ендруз је преузела на себе да разјасни која храна заправо повећава ризик од рака. Упркос обиљу информација на Интернету о разним намирницама које су потенцијално канцерогене, она каже да заиста постоје само два главна кривца. Ево ствари о којима говоримо.

1. Алкохол

„Као дијететичар који је специјализован за рак, желим да вас подсетим да иако сви кажу да све што једете повећава ризик, то није тачно. Само две намирнице које једете повеćавају ризик од рака“, каже Ендруз.

Колико год сви волели да попијемо чашу вина уз вечеру, реалност је да редовно конзумирање алкохола може штетити нашем здрављу. Према Ендрјуз, то може чак повеćати ризик од рака. „Све врсте алкохола представљају ризик, укључујуćи и црно вино“, упозорава она.

Проблем је повезан са начином на који тело метаболише алкохол. Када се алкохол разгради, претвара се у ацеталдехид, токсично једињење које може оштетити ДНК и ометати способност тела да регенерише ћелије. Временом, ово оштеćење ćелија може довести до мутација и, на крају, до рака.

Због тога је најбоље ограничити унос алкохола што је више могуће.

2. Прерађено месо

Прерађено месо може нанети много штете вашем здрављу из више разлога. У видеу Ендруз упозорава да је ово укусно месо, нажалост, једна од ретких намирница за које је доказано да изазивају рак. Опције као што су виршле, деликатесно месо, кобасице и сланина представљају велику забринутост.

Прерађено месо се суши, дими или конзервира на друге начине који могу створити штетне хемикалије попут нитрата и нитрита. Они се могу претворити у канцерогена једињења у телу, што их чини једном од ретких намирница које могу повеćати ризик од рака. Светска здравствена организација (СЗО) је чак класификовала прерађено месо као канцерогене групе 1, што значи да постоје јаки докази који подржавају чињеницу да могу довести до рака.

Дакле, ако желимо да смањимо ризик од рака, важно је да се фокусирамо на ограничавање конзумирања алкохола и прерађеног меса.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ХРАНЕ време је ЗА ПРОМЕНЕ! Ево како у 10 КОРАКА доћи до здравијег НАЧИНА ИСХРАНЕ и избећи замке БРЗЕ ХРАНЕ

ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ

храна

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ХРАНЕ време је ЗА ПРОМЕНЕ! Ево како у 10 КОРАКА доћи до здравијег НАЧИНА ИСХРАНЕ и избећи замке БРЗЕ ХРАНЕ

16.10.2024. 13:25 13:51