Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA OVO OBAVEZNO IZBEGAVAJTE Rizik od gojenja i pojedinih bolesti se znatno povećava

08.10.2024. 16:04 16:14
Piše:
храна
Foto: pixabay/ilustracija

Ishrana "bogata" mastima, naročito zasićenim i transmastima, može dovesti do gojenja,insulinske rezistencije i povišenog nivoa šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Prema pisanju portala "She Finds", osobe starije od 50 godina, naročito žene, trebalo bi da smanje unos hrane koja je bogata mastima kako bi smanjile rizik od dijabetesa. Stručnjaci su izdvojili nekoliko vrsta hrane koje bi trebalo izbegavati, prenosi "Zadovoljna".

Crveno meso sadrži visok nivo zasićenih masti koje doprinose upalama i insulinskoj rezistenciji. Poznato je da su upravo upale i insulinska rezistencija dva ključna faktora u razvoju dijabetesa tipa 2.

Dijetetičarka Džordan Antoni kaže: „Postoje dva glavna problema s crvenim mesom koja ga čine lošim izborom za osobe s dijabetesom. Prvo, ima visok sadržaj holesterola i zasićenih masti, što može dovesti do kardiovaskularnih problema i otežati upravljanje dijabetesom. Drugo, meso se teško vari, što može usporiti delovanje insulina na šećer u krvi.“

Pomfrit dobija svoju hrskavu površinu i mekanu unutrašnjost prženjem u uljima bogatim zasićenim i transmastima. Redovno konzumiranje hrane pržene u ovakvim uljima može povećati nivo holesterola i izazvati upale.

„Pomfrit i krofne takođe sadrže nezdrave trans i zasićene masti koje loše utiču na vaše zdravlje. Ove pro-upalne masti povećavaju potrebu za insulinom ili smanjuju njegovo izlučivanje, što smanjuje osetljivost na insulin i povećava rizik od dijabetesa tipa 2,“ objasnio je za „She Finds“ doktor Majkl Lahi.

Kokosovo ulje

Iako se kokosovo ulje smatra zdravom namirnicom među potrošačima, važno je biti svestan njegovog visokog sadržaja zasićenih masti. Koristi se u kuvanju i pečenju, a visok nivo zasićenih masti može povećati holesterol i izazvati insulinsku rezistenciju.

Dijetetičarka Veronika Rouz objašnjava: „Kokosovo ulje sadrži oko 90% zasićenih masti, čak više od margarina. Ova vrsta masti povisuje nivo LDL (lošeg) holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti i insulinske rezistencije. Kod žena iznad 50 godina, koje su već u povećanom riziku od dijabetesa tipa 2, prekomeran unos zasićenih masti može dodatno smanjiti osetljivost na insulin i izazvati skokove šećera u krvi.“

Sladoled

Sladoled je mnogima omiljena poslastica, ali, ako se konzumira u većim količinama, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visokog sadržaja šećera. „Iako je popularan, sladoled je bogat zasićenim mastima i dodanim šećerima, što može da dovede do brzog gojenja i povećanju nivoa šećera u krvi. Umesto toga, odaberite opcije s nižim udelom masti, poput smrznutog jogurta,“ objašnjava nutricionistica Džoana Angmen.

Punomasni mlečni proizvodi

Punomasni mlečni proizvodi, poput punomasnog mleka, sira i maslaca, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti nivo LDL holesterola.

Lahej objašnjava: „Vrlo loše vrste masti, poput zasićenih, nalaze se u proizvodima kao što su punomasno mleko, sir i maslac. Ove masti povećavaju nivo LDL holesterola, izazivaju upale i smanjuju osetljivost na insulin, što povećava rizik od dijabetesa.“

Prerađeno meso

Kao poslednju namirnicu, stručnjaci izdvajaju prerađeno meso. Prerađene vrste mesa, poput slanine i kobasica, bogate su mastima i sadrže brojne štetne sastojke, poput konzervansa i aditiva.

„Kobasice, slanina ili šunka sadrže zasićene masti, a većina prerađenih proizvoda sadrži konzervanse. Oni ne samo da otežavaju toleranciju na glukozu već takođe povećavaju upalu, što dodatno povećava rizik od bolesti,“ zaključuje Lahej.

Izvor:
Stil.Kurir.rs
Piše:
Pošaljite komentar