scattered clouds
21°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ИМАТЕ ВИШЕ ОД 50 ГОДИНА ОВО ОБАВЕЗНО ИЗБЕГАВАЈТЕ Ризик од гојења и појединих болести се знатно повећава

08.10.2024. 16:04 16:14
Пише:
храна
Фото: pixabay/ilustracija

Исхрана "богата" мастима, нарочито засићеним и трансмастима, може довести до гојења,инсулинске резистенције и повишеног нивоа шећера у крви, што повећава ризик од дијабетеса типа 2.

Према писању портала "Схе Финдс", особе старије од 50 година, нарочито жене, требало би да смање унос хране која је богата мастима како би смањиле ризик од дијабетеса. Стручњаци су издвојили неколико врста хране које би требало избегавати, преноси "Задовољна".

Црвено месо садржи висок ниво засићених масти које доприносе упалама и инсулинској резистенцији. Познато је да су управо упале и инсулинска резистенција два кључна фактора у развоју дијабетеса типа 2.

Дијететичарка Џордан Антони каже: „Постоје два главна проблема с црвеним месом која га чине лошим избором за особе с дијабетесом. Прво, има висок садржај холестерола и засићених масти, што може довести до кардиоваскуларних проблема и отежати управљање дијабетесом. Друго, месо се тешко вари, што може успорити деловање инсулина на шећер у крви.“

Помфрит добија своју хрскаву површину и мекану унутрашњост пржењем у уљима богатим засићеним и трансмастима. Редовно конзумирање хране пржене у оваквим уљима може повећати ниво холестерола и изазвати упале.

„Помфрит и крофне такође садрже нездраве транс и засићене масти које лоше утичу на ваше здравље. Ове про-упалне масти повећавају потребу за инсулином или смањују његово излучивање, што смањује осетљивост на инсулин и повећава ризик од дијабетеса типа 2,“ објаснио је за „Схе Финдс“ доктор Мајкл Лахи.

Кокосово уље

Иако се кокосово уље сматра здравом намирницом међу потрошачима, важно је бити свестан његовог високог садржаја засићених масти. Користи се у кувању и печењу, а висок ниво засићених масти може повећати холестерол и изазвати инсулинску резистенцију.

Дијететичарка Вероника Роуз објашњава: „Кокосово уље садржи око 90% засићених масти, чак више од маргарина. Ова врста масти повисује ниво ЛДЛ (лошег) холестерола, што повећава ризик од срчаних болести и инсулинске резистенције. Код жена изнад 50 година, које су већ у повећаном ризику од дијабетеса типа 2, прекомеран унос засићених масти може додатно смањити осетљивост на инсулин и изазвати скокове шећера у крви.“

Сладолед

Сладолед је многима омиљена посластица, али, ако се конзумира у већим количинама, може повећати ризик од дијабетеса типа 2 због високог садржаја шећера. „Иако је популаран, сладолед је богат засићеним мастима и доданим шећерима, што може да доведе до брзог гојења и повећању нивоа шећера у крви. Уместо тога, одаберите опције с нижим уделом масти, попут смрзнутог јогурта,“ објашњава нутриционистица Џоана Ангмен.

Пуномасни млечни производи

Пуномасни млечни производи, попут пуномасног млека, сира и маслаца, садрже засићене масти које могу повисити ниво ЛДЛ холестерола.

Лахеј објашњава: „Врло лоше врсте масти, попут засићених, налазе се у производима као што су пуномасно млеко, сир и маслац. Ове масти повећавају ниво ЛДЛ холестерола, изазивају упале и смањују осетљивост на инсулин, што повећава ризик од дијабетеса.“

Прерађено месо

Као последњу намирницу, стручњаци издвајају прерађено месо. Прерађене врсте меса, попут сланине и кобасица, богате су мастима и садрже бројне штетне састојке, попут конзерванса и адитива.

„Кобасице, сланина или шунка садрже засићене масти, а већина прерађених производа садржи конзервансе. Они не само да отежавају толеранцију на глукозу већ такође повећавају упалу, што додатно повећава ризик од болести,“ закључује Лахеј.

Извор:
Стил.Курир.рс
Аутор:
Пошаљите коментар