ZAPUŠEN NOS NIJE UVEK ZNAK PREHLADE Refluks zadaje velike probleme i nameće mnoge zabrane
Ako se često budite sa zapušenim nosem a nemate problem sa alergijama ili prehladom, možda vas ustvari muči vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Pored otežanog disanja, zapušen nos vas lišava kvalitetnog sna i ometa svakodnevne zadatke.
Veliki obrok neposredno pre spavanja, veoma začinjena hrana ili kiselo voće mogu uticati na vaše disanje. Krivac je često stanje gde se želudačna kiselina vraća u jednjak, poznato kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).
Gorušica je glavni simptom ovog problema. Ona može uzrokovati da sluz iz nosa teče niz grlo. Uz začepljen nos, uzrok je i hroničnog kašlja i osećaja stezanja u gornjim disajnim organima.
Kod česte pojave simptoma neophodno je lečenje
Problemi se javljaju najčešće neposredno nakon obroka, a ako ih primetite i po nekoliko puta nedeljno, radi se o hroničnom problemu koji treba lečiti. Ovo su neki od najčešćih simptoma:
- teškoće pri gutanju
- bol u grlu
- promuklost
- nekontrolisano podrigivanje i štucanje
- naslage na zubima
- knedla u grlu
- gorušica i peckanje u grlu
- suvi kašalj
- nadutost
Uzimajte lakšu hranu, što više povrća i probiotike
Iako ne postoji univerzalno pravilo jer svima ne smeta ista hrana, nakon dijagnoze refluksne bolesti ishrana treba da bude što lakša i sa što više povrća. Smanjen unos masti i kiselina može značajno ublažiti simptome bolesti.
Unos probiotika će pomoći u ravnoteži crevne mikroflore i poboljšanju varenja.
Đumbir će takođe pomoći jer deluje protivupalno kao prirodni lek za gorušicu i loše varenje. Obavezno uključite u ishranu integralne žitarice jer apsorbuju kiselinu u želucu i tako sprečavaju refluks.
Jaja se ne preporučuju, ali je kritično samo žumance. Bez straha možete konzumirati belance.
Svakako treba izbegavati prženu i masnu hranu, citrusno voće, sirće, paradajz i generalno kiselu i začinjenu hranu.
(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)