Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Redovno pijenje čaja pospešuje rad mozga

18.10.2019. 19:14 19:35
Piše:
Foto: pixabay.com

Prema novom istraživanju, redovno konzumiranje čaja može uticati na efikasnost mozga, piše Kliks.

U novoj studiji objavljenoj u onlajn časopisu Aging navodi se kako u prošlosti nije postojalo ovakvo istraživanje, da bi se zaključilo da čaj utiče na moždane "mreže". Ovo istraživanje vodio je docent Feng Lei, a obavljeno je u saradnji s naučnicima Univerziteta u Eseksu i Univerziteta u Kembridžu.

Istraživači su regrutovali grupu starijih zdravih ispitanika i podelili ih u dve grupe prema učestalosti ispijanja čaja. Njihove funkcionalne i strukturalne moždane mreže su zatim istraživane kako bi se otkrila uloga ispijanja čaja u organizaciji mozga.

Najznačajnije u ovom istraživanju bilo je suzbijanje hemisferične asimetrije u strukturalnoj mreži povezivanja mozga, što je direktan rezultat čestog ispijanja čaja, posebno zelenog čaja, ulong ili crnog čaja.

To znači da su regije mozga koje obavljaju kognitivne funkcije međusobno povezane na efikasniji način.

"Uzmite kao primer saobraćaj. Gledajte na područja mozga kao odredišta, dok su veze između regija mozga putevi. Kada je sistem bolje organizovan, kretanje vozila i putnika je efikasnije i koristi manje resursa. Slična situacija je i kada su veze između regija mozga strukturalno složene, tada se obrada informacija može izvoditi efikasnije", objasnio je Feng.

On je dodao kako je u njihovim prethodnim studijama pokazano da ljudi koji ispijaju čaj imaju bolju kognitivnu funkciju u odnosu na one koji ne piju.

"Naši trenutni rezultati koji se odnose na moždanu mrežu indirektno podržavaju naša prethodna otkrića pokazujući da su pozitivni efekti redovnog ispijanja čaja rezultat poboljšane organizacije mozga", naveo je.

Čaj je dobar i zbog toga što sadrži moćne antioksidanse nazvane flavonoidi, koji mogu biti čak i moćniji od vitamina C i E. To znači da čaj može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i upala u telu.

Uprkos kofeinu u mnogim čajevima, on ipak ima hidratantna svojstva. Konzumirajte čaj bez mleka i šećera kako ne biste dobili kilograme.

Također, antioksidansi u čaju mogu sniziti i rizik od hroničnih bolesti izazvanih visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom. Crni čaj može povećati koncentraciju zbog aminokiseline zvane L-teanin koja može poboljšati vašu sposobnost fokusiranja i budnosti.

Piše:
Pošaljite komentar