Preslana hrana nadima
Jedna od glavnih uloga soli u telu jeste da pomaže u kontrolisanju nivoa tečnosti u organizmu, ali ukoliko jedete previše slane hrane zadržavaćete tečnost. Zato imate osećaj da vas pantalone malo zatežu s vremena na vreme, jer se zbog soli nadimate.
Posledica dugotrajne prekomerne upotrebe soli može da bude pojava kamenja u bubrezima, ali i užasnih glavobolja. S vremenom se javlja i povišeni pritisak koji se smatra jednim od najvećih ubica u modernom svetu. Kako biste telo vratili u ravnotežu važno je da se stalno hidrirate i jedete hranu koja je bogata jodom. Ovakva strategija će vam na duge staze pomoći da se rešite visokog krvnog pritiska. Savetujemo da se okrenete voću i povrću kao i da ručak za posao pripremate kod kuće i izbegavate pekare i brzu hranu koja je pretrpana solju.
So je našem telu neophodna za pravilno funkcionisanje pa je ne treba u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Kada kuvate koristite začine poput bibera i paprike kako biste začinili hranu i izbegli upotrebu previše soli. Kada idete na ručak ili večeru u restoran obavezno zamolite konobara da naglasi kuvaru da smanji količinu soli koju stavlja u jelo.
Kad god ste u prilici jedite svežu hranu. Budite oprezni jer i najneobičnije namirnice imaju u sebi izvesne količine soli. Koju god hranu da kupujete, obavezno čitajte etikete.
S. M.