Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pogrešno spremamo pirinač i trujemo se arsenom

15.02.2020. 09:09 09:10
Piše:
Foto: pixabay.com

Nedavno istraživanje pokazalo je da je najčešći način pripremanja pirinča, stavljanjem u ključalu vodu dok ona ne ispari, zapravo i najopasniji, jer izlaže one koji ga jedu otrovnom arsenu. On kontaminira pirinač tokom uzgajanja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma, kao i problemima u razvoju, pa je najopasniji za decu, upozorava Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. On je testirao različite načine kuvanja pirinča kako bi otkrio koji je od njih najzdraviji. U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu pirinča i dve šoljice vode i kuvao dok voda nije isparila, a to je najčešći način pripremanja pirinča. Otkrio je da je tom metodom u pirinču ostalo najviše arsena. U drugoj metodi je stavio jednu šoljicu pirinča i pet šoljica vode, a zatim kuvao isto vreme, a višak vode na kraju izbacio. Kod ove metode nivo arsena se prepolovio. U trećoj metodi pirinač je potopio u vodu i tako ostavio preko noći. Ujutru je ispirao pirinač sve dok voda nije postala bistra, a zatim ga skuvao. Kod ove metode nivo toksina se smanjio za 80 odsto. Istraživanja na evropskom tržištu su otkrila da čak 58 odsto proizvoda od pirinča sadrže visok nivo arsena, pa se preporučuje da se pririnač uvek ostavi u vodi preko noći i sutradan ispere kako bi se smanjila mogućnost štetnog uticaja na zdravlje.

Žitarica iz tropskih i suptropskih predela Afrike i Azije godinama je u središtu polemika. Dok je polovini čovečanstva osnovna hrana, drugi je proglašavaju prehrambenom prevarom jer je puna ugljenih hidrata i utiče na povećanje telesne težine. Sve zavisi od toga koji tip pirinča konzumirate, objašnjavaju nutricionisti. Beli pirinač se smatra nutritivno lošim, jer se dobija ljuštenjem ovojnice zrna, zbog čega je njegova hranljiva vrednost manja. U procesu mlevenja uklanjaju se mekinje i klice, što mu oduzima vitamin B, gvožđe i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje gvožđem i Be vitaminom, vlakna na nažalost ne mogu da se vrate.

Integralni pirinač ima taj isti problem kao i beli, ali je kod njega uklonjena samo spoljašnja nejestiva opna, pa je i bolji izvor vlakana, vitamina E i antioksidansa. U jednoj šoljici kuvanog integralnog pirinča nalazi oko 3,5 grama vlakana, a ista količina belog pirinča sadrži manje od jednog grama vlakana. Osim toga, studije pokazuju da deo zrna pirinča poznatog kao subaleuronski sloj može da štiti od visokog krvnog pritiska i ateroskleroze, a on se nalazi samo u integralnom pirinču. Takođe, dokazano je da zamenom belog za integralni pirinač ljudi smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Ipak, jednu stvar treba imati na umu, većina ljudi misli da je integralni (braon) pirinač sinonim za žitaricu celog zrna, tehnički gledano cela zrna pirinča mogu da budu različitih boja, u zavisnosti od sorte kojoj pripadaju. Iako je integralni pirinač svakako bolji od belog, nutricionisti upozoravaju da je bolje ne kupovati njihove mešavine jer najčešće sadrže visok nivo soli.

Pripremila: S. Milanović

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Letnji pirinač

Recept dana: Letnji pirinač

14.08.2018. 13:05 13:09
Recept dana: Pirinač sa mlevenim mesom

Recept dana: Pirinač sa mlevenim mesom

25.04.2017. 09:50 09:55