Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTKRIVENA NOVA MOĆ MASLINA Prirodni saveznik za MRŠAVLJENJE i bolju REGULACIJU ŠEĆERA; Elenolna kiselina ključna U BORBI protiv dijabetesa tipa 2

19.07.2024. 13:12 13:22
Piše:
Foto: Pixabay, ilustracija

Rezultati nove studije pokazuju da elenolna kiselina, prirodni spoj koji se nalazi u maslinama, može da snizi nivo šećera u krvi i podspeši mršavljenje.

Istraživanje bi moglo otvoriti put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da su nakon samo nedelju dana gojazni miševi s dijabetesom koji su oralno primili elenolnu kiselinu imali znatno manju telesnu težinu i pokazali bolju regulaciju šećera (glukoze) u krvi nego pre tretmana i u poređenju sa kontrolnim gojaznim miševima koji nisu primali elenolnu kiselinu. Učinak snižavanja glukoze bio je uporediv sa ubrizgavanjem leka za dijabetičare liraglutida i bolji od metformina, jednog od najčešćih oralnih lekova za dijabetes tipa 2.

Inače, promene načina života i javnozdravstvene mere imale su ograničen uticaj na sve veću prevalenciju gojaznosti, jednog od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2.

Studija je pokazala da elenolna kiselina iz maslina ima obećavajuće dejstvo na otpuštanje hormona i metaboličko zdravlje, naročito kod gojaznih i dijabetičkih stanja. Čini se da spoj oponaša fiziološke uslove ishrane kako bi direktno pospešio izlučivanje metaboličkih hormona u crevima, što pomaže u regulaciji energetske ravnoteže i metaboličkog zdravlja.


Kontrola šećera u krvi

Šećer u krvi možete meriti na dva načina - pomoću trakica za okularno merenje ili s pomoću glukometra. U oba slučaja potrebno je izvaditi kap krvi iz jagodice prsta i staviti je na trakicu za testiranje. Nakon kratkog vremena boju trakice možete usporediti s bojama na bočici za trakice. Ako se koristite glukometrom rezultat će se prikazati automatski. Testiranje glukometrom je preciznije.


Koncentracija elenolne kiseline u maslinovom ulju ili maslinama je vrlo niska, tako da se prednosti koje se vide u ovoj studiji najverojatnije ne bi mogle dobiti samo od proizvoda maslina.

Dijabetes obeležava delomičan ili potpun izostanak proizvodnje inzulina u telu. Ako bolujete od dijabetesa tipa 2, znači da vaša gušterača izlučuje insulin, ali u manjim količinama nego što je potrebno ili insulin koji proizvedete ne funkcioniše pravilno (neosetljivost mišića na insulin). Posledica je povišen nivo šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 obično se polako razvija kod odraslih. U početku se može lečiti dijetom i vežbanjem, ali kasnije je lečenje potrebno nastaviti tabletama i/ili injekcijama insulina. Dijabetes tip 2 obično pogađa ljude iznad 35. godine. Najčešće počinje u šezdesetima, vrlo često bez simptoma pa se otkrije tek nakon nastalih hroničnih komplikacija. 80 do 90 odsto obolelih ima prekomernu telesnu težinu.

Uzroci obolevanja od dijabetesa tipa 2 mogu da se razlikuju od osobe do osobe. U većini slučajeva uzrok je nepoznat, ali u nekim slučajevima može da se pripiše posebnim genetičkim oštećenjima.


Hronične komplikacije

Nakon određenog broja godina s dijabetesom kod nekih ljudi se razviju određeni karakteristični problemi s očima, bubrezima, živcima i nogama. Osetljivost na srčane bolesti i visoki krvni pritisak takođe su povećani. Da bi se pomoglo sprečiti takve komplikacije, važno je održavati šećer u krvi što je bliže moguće normalnim vrednostima.


Zapravo u većini slučajeva koren je pronađen u genetskoj osnovi zato što je dijabetes tipa 2 nasledna bolest u porodici. Način života takođe je važan faktor koji utiče na razvoj bolesti kod osoba sa sklonošću obolevanja od dijabetesa tipa 2. Dijabetes je češći kod osoba koje premalo vežbaju, jedu masnu ili visokokaloričnu hranu ili su gojazne. Uz to su povišen krvni pritisak, povišeni nivoi lipida, dijabetes u trudnoći, policistična bolest jajnika, poremećena tolerancija glukoze isto su faktori rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Pripemila: LJ. Petrović

Piše:
Pošaljite komentar