Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТКРИВЕНА НОВА МОЋ МАСЛИНА Природни савезник за МРШАВЉЕЊЕ и бољу РЕГУЛАЦИЈУ ШЕЋЕРА; Еленолна киселина кључна У БОРБИ против дијабетеса типа 2

19.07.2024. 13:12 13:22
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

Резултати нове студије показују да еленолна киселина, природни спој који се налази у маслинама, може да снизи ниво шећера у крви и подспеши мршављење.

Истраживање би могло отворити пут развоју сигурних и јефтиних природних производа за контролу гојазности и дијабетеса типа 2 код људи.

Истраживање спроведено на мишевима показало је да су након само недељу дана гојазни мишеви с дијабетесом који су орално примили еленолну киселину имали знатно мању телесну тежину и показали бољу регулацију шећера (глукозе) у крви него пре третмана и у поређењу са контролним гојазним мишевима који нису примали еленолну киселину. Учинак снижавања глукозе био је упоредив са убризгавањем лека за дијабетичаре лираглутида и бољи од метформина, једног од најчешћих оралних лекова за дијабетес типа 2.

Иначе, промене начина живота и јавноздравствене мере имале су ограничен утицај на све већу преваленцију гојазности, једног од главних фактора ризика за дијабетес типа 2.

Студија је показала да еленолна киселина из маслина има обећавајуће дејство на отпуштање хормона и метаболичко здравље, нарочито код гојазних и дијабетичких стања. Чини се да спој опонаша физиолошке услове исхране како би директно поспешио излучивање метаболичких хормона у цревима, што помаже у регулацији енергетске равнотеже и метаболичког здравља.


Контрола шећера у крви

Шећер у крви можете мерити на два начина - помоћу тракица за окуларно мерење или с помоћу глукометра. У оба случаја потребно је извадити кап крви из јагодице прста и ставити је на тракицу за тестирање. Након кратког времена боју тракице можете успоредити с бојама на бочици за тракице. Ако се користите глукометром резултат ће се приказати аутоматски. Тестирање глукометром је прецизније.


Концентрација еленолне киселине у маслиновом уљу или маслинама је врло ниска, тако да се предности које се виде у овој студији најверојатније не би могле добити само од производа маслина.

Дијабетес обележава деломичан или потпун изостанак производње инзулина у телу. Ако болујете од дијабетеса типа 2, значи да ваша гуштерача излучује инсулин, али у мањим количинама него што је потребно или инсулин који произведете не функционише правилно (неосетљивост мишића на инсулин). Последица је повишен ниво шећера у крви.

Дијабетес типа 2 обично се полако развија код одраслих. У почетку се може лечити дијетом и вежбањем, али касније је лечење потребно наставити таблетама и/или ињекцијама инсулина. Дијабетес тип 2 обично погађа људе изнад 35. године. Најчешће почиње у шездесетима, врло често без симптома па се открије тек након насталих хроничних компликација. 80 до 90 одсто оболелих има прекомерну телесну тежину.

Узроци оболевања од дијабетеса типа 2 могу да се разликују од особе до особе. У већини случајева узрок је непознат, али у неким случајевима може да се припише посебним генетичким оштећењима.


Хроничне компликације

Након одређеног броја година с дијабетесом код неких људи се развију одређени карактеристични проблеми с очима, бубрезима, живцима и ногама. Осетљивост на срчане болести и високи крвни притисак такође су повећани. Да би се помогло спречити такве компликације, важно је одржавати шећер у крви што је ближе могуће нормалним вредностима.


Заправо у већини случајева корен је пронађен у генетској основи зато што је дијабетес типа 2 наследна болест у породици. Начин живота такође је важан фактор који утиче на развој болести код особа са склоношћу оболевања од дијабетеса типа 2. Дијабетес је чешћи код особа које премало вежбају, једу масну или висококалоричну храну или су гојазне. Уз то су повишен крвни притисак, повишени нивои липида, дијабетес у трудноћи, полицистична болест јајника, поремећена толеранција глукозе исто су фактори ризика за развој дијабетеса типа 2.

Припемила: Љ. Петровић

Пише:
Пошаљите коментар