Ne treba gladovati, već jesti manje; Da, ali kako to izvesti?
Svi kažu kako je prilikom skidanja viška kilograma dobitna formula ne prestati sa jelom i gladovati, već jesti manje. Ok, slažemo se, ali ostaje pitanje kako to i da postignemo?
Ako je verovati profesoru Čarlsu Spensu, mnogo je faktora koji utiču na to koliko ćemo hrane uneti tokom obroka.
Po njegovom mišljenju, bitno i samo posuđe u kom se hrana poslužuje, kao i koji zvuk proizvodi i slični detalji.
Kako ističe, oni koji hranu poslužuju na belim tanjirima, u svojim jela koriste i priželjkuju manje šećera.
Isto tako, poručuje profesor, ako želite da smanjite unos soli i masnoća, pomoći će vam crveno posuđe.
To je, poručuje profesor, boja koja uvek ima upozoravajući karakter, te su i oni koji hranu serviraju na crvenim tanjirima automatski više zainteresovani za ono što jedu.
Poznato je da nas u procesu gubljenja kilograma najviše ometaju visokokalorični obroci za kojima sumanuto i bez razmišljanja posežemo, naročito kada se gladni vratimo kući posle celodnevne jurnjave.
Zato sledeći put u tom slučaju probajte da bar na trenutak osetite u sopstvenim rukama težinu obroka koji planirate da pojedete.
Na taj način mozak će dobiti informaciju da li je to za vas dovoljno. Ovim trikom možete da smanjite možda povećanu količinu planiranog jela.
Dok jedete, bitno je da oko hrane angažujete sva svoja čula.
Ugasite televizor i sklonite od sebe sve što vas ometa da se u potpunosti posvetitte obroku.
Skoncentrišite se na jelo i na ono što unosite u sebe.
Koristeći sva svoja čula, mozak će vam javiti kad vam je zapravo dosta.
A kako biste sprečili prejedanje, dobro je ponekad pozvati u pomoć i maštu.
Na primer, ako volite pržene krompiriće, zamislite koliko ste ih već ranije pojeli.
Upravo ideja da ste pre jela već puno toga pojeli može da vam bude od pomoći u nastojanju da smanjite apetit i ne pojedete baš sve sa stola.