Kaloper, biljka koja LEČI AKNE, OPEKOTINE, UJEDE INSEKATA...
Za ublažavanje problema s aknama, opekotinama od sunca, ujeda insekata ili parazita u kosi priprema se tinktura.
Priprema se tako što se biljke naseckaju na komadiće veličine jednog centimetra ili kraće, stave u teglu do dve trećine zapremine, i nalije alkohol, tako da herba bude potpuno potopljena. Tegla se zatvori poklopcem, sadržaj dobro promućkai stavi na tamno i hladno mesto na dve nedelje, s tim što se jednom dnevno promućka. Posle dve nedelje tinktura je spremna. Sadržaj iz tegle se procedi kroz gazu u tamne flašice s pipetom. Umesto da se iseckaju, listovi mogu i da se usitne u blenderu, a ostatak pripreme tinkture je isti. Koristi se tako što se 10 do 15 kapi rastvori u malo vode ili čaja i tri puta dnevno nanosi na bolna mesta ili se maže koža glave, ako su u pitanju paraziti u kosi.
Masta za povrede i ujede
Za pripremu masti od kalopera potrebno je iseći 40 grama svežih listova bez drške, staviti u 250 g sveže otopljene svinjske masti, dinstati 10 minuta, skloniti da se ohladi. Sledećeg dana otopiti, procediti u čistu teglicu i čuvati u frižideru, a efikasna je u lečenju spoljašnjih hemoroioda, opekotina, posekotina, ujeda insekata, opekotina od sunca, žuljeva, isceljuje ispucale ruke, oštećene pete…
Ulje s listovima kalopera
Za pripremu lekovitog ulja s kaloperom listove ubrati po sunčanom danu, iseći i staviti u teglu do dve trećine zapremine. Teglu naliti maslinovim uljem i čuvati 40 dana na suncu. Zatim procediti lje u staklene teglice, čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Omiljen u kuhinjama širom sveta
Kaloper je nekada bio omiljeni začin u kuhinjama razvijenih evropskih zemalja, posebno u Engleskoj i Francuskoj, na čije trpeze je dospevao kao deo mešanih salata. Pre otkrića hmelja Englezi su njime aromatizovali pivo i likere, a Francuzi ga smatraju svetom biljkom. Listovi su davali aromu čorbama, sirevima, kolačima i pivu. Veoma prijatnog su mirisa, nešto između nane i limuna, idealan začin i nije potrebno više od dva listića za popravljanje ukusa jela. Njime možete začinjavati jagnjetinu, krompir, pasulj, sarme… Uzmite jedan mladi list kalopera, ubran pre cvetanja, iseckajte, pomešajte s toliko bosiljka i pospite po salati, najbolje od paradajza, mada može i od ostalog povrća.
(dobrojutro.co.rs)