Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kaloper, biljka koja LEČI AKNE, OPEKOTINE, UJEDE INSEKATA...

15.07.2023. 14:16 14:19
Piše:
Foto: dobrojutro.co.rs

Za ublažavanje problema s aknama, opekotinama od sunca, ujeda insekata ili parazita u kosi priprema se tinktura.

Priprema se tako što se biljke naseckaju na komadiće veličine jednog centimetra ili kraće, stave u teglu do dve trećine zapremine, i nalije alkohol, tako da herba bude potpuno potopljena. Tegla se zatvori poklopcem, sadržaj dobro promućkai stavi na tamno i hladno mesto na dve nedelje, s tim što se jednom dnevno promućka. Posle dve nedelje tinktura je spremna. Sadržaj iz tegle se procedi kroz gazu u tamne flašice s pipetom. Umesto da se iseckaju, listovi mogu i da se usitne u blenderu, a ostatak pripreme tinkture je isti. Koristi se tako što se 10 do 15 kapi rastvori u malo vode ili čaja i tri puta dnevno nanosi na bolna mesta ili se maže koža glave, ako su u pitanju paraziti u kosi.

 

Masta za povrede i ujede

Za pripremu masti od kalopera potrebno je iseći 40 grama svežih listova bez drške, staviti u 250 g sveže otopljene svinjske masti, dinstati 10 minuta, skloniti da se ohladi. Sledećeg dana otopiti, procediti u čistu teglicu i čuvati u frižideru, a efikasna je u lečenju spoljašnjih hemoroioda, opekotina, posekotina, ujeda insekata, opekotina od sunca, žuljeva, isceljuje ispucale ruke, oštećene pete…

 

Ulje s listovima kalopera

Za pripremu lekovitog ulja s kaloperom listove ubrati po sunčanom danu, iseći i staviti u teglu do dve trećine zapremine. Teglu naliti maslinovim uljem i čuvati 40 dana na suncu. Zatim procediti lje u staklene teglice, čuvati na hladnom i tamnom mestu.

 

Omiljen u kuhinjama širom sveta

Kaloper je nekada bio omiljeni začin u kuhinjama razvijenih evropskih zemalja, posebno u Engleskoj i Francuskoj, na čije trpeze je dospevao kao deo mešanih salata. Pre otkrića hmelja Englezi su njime aromatizovali pivo i likere, a Francuzi ga smatraju svetom biljkom. Listovi su davali aromu čorbama, sirevima, kolačima i pivu. Veoma prijatnog su mirisa, nešto između nane i limuna, idealan začin i nije potrebno više od dva listića za popravljanje ukusa jela. Njime možete začinjavati jagnjetinu, krompir, pasulj, sarme… Uzmite jedan mladi list kalopera, ubran pre cvetanja, iseckajte, pomešajte s toliko bosiljka i pospite po salati, najbolje od paradajza, mada može i od ostalog povrća.

(dobrojutro.co.rs)

Autor:
Pošaljite komentar
ANIS, BELI SLEZ, TIMIJAN, VRANILOVA TRAVA... Čišćenje bronhija uz lekovito bilje

ANIS, BELI SLEZ, TIMIJAN, VRANILOVA TRAVA... Čišćenje bronhija uz lekovito bilje

21.06.2023. 10:24 10:30
Sve manje prirodnih resursa lekovitog bilja, rešenje - uvoz

Sve manje prirodnih resursa lekovitog bilja, rešenje - uvoz

02.03.2023. 13:09 13:11
Lekovito bilje recept za solidnu zaradu

Lekovito bilje recept za solidnu zaradu

11.05.2020. 12:50 12:55