Калопер, биљка која ЛЕЧИ АКНЕ, ОПЕКОТИНЕ, УЈЕДЕ ИНСЕКАТА...
За ублажавање проблема с акнама, опекотинама од сунца, уједа инсеката или паразита у коси припрема се тинктура.
Припрема се тако што се биљке насецкају на комадиће величине једног центиметра или краће, ставе у теглу до две трећине запремине, и налије алкохол, тако да херба буде потпуно потопљена. Тегла се затвори поклопцем, садржај добро промућкаи стави на тамно и хладно место на две недеље, с тим што се једном дневно промућка. После две недеље тинктура је спремна. Садржај из тегле се процеди кроз газу у тамне флашице с пипетом. Уместо да се исецкају, листови могу и да се уситне у блендеру, а остатак припреме тинктуре је исти. Користи се тако што се 10 до 15 капи раствори у мало воде или чаја и три пута дневно наноси на болна места или се маже кожа главе, ако су у питању паразити у коси.
Маста за повреде и уједе
За припрему масти од калопера потребно је исећи 40 грама свежих листова без дршке, ставити у 250 г свеже отопљене свињске масти, динстати 10 минута, склонити да се охлади. Следећег дана отопити, процедити у чисту теглицу и чувати у фрижидеру, а ефикасна је у лечењу спољашњих хемороиода, опекотина, посекотина, уједа инсеката, опекотина од сунца, жуљева, исцељује испуцале руке, оштећене пете…
Уље с листовима калопера
За припрему лековитог уља с калопером листове убрати по сунчаном дану, исећи и ставити у теглу до две трећине запремине. Теглу налити маслиновим уљем и чувати 40 дана на сунцу. Затим процедити ље у стаклене теглице, чувати на хладном и тамном месту.
Омиљен у кухињама широм света
Калопер је некада био омиљени зачин у кухињама развијених европских земаља, посебно у Енглеској и Француској, на чије трпезе је доспевао као део мешаних салата. Пре открића хмеља Енглези су њиме ароматизовали пиво и ликере, а Французи га сматрају светом биљком. Листови су давали арому чорбама, сиревима, колачима и пиву. Веома пријатног су мириса, нешто између нане и лимуна, идеалан зачин и није потребно више од два листића за поправљање укуса јела. Њиме можете зачињавати јагњетину, кромпир, пасуљ, сарме… Узмите један млади лист калопера, убран пре цветања, исецкајте, помешајте с толико босиљка и поспите по салати, најбоље од парадајза, мада може и од осталог поврћа.
(dobrojutro.co.rs)