Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO DA ZNATE DA LI JE SIR LAŽAN Ako vidite OVO, bolje ga bacite

30.10.2023. 14:55 15:07
Piše:
Izvor: pixabay.com

Veštački, jeftini sirevi često sadrže manje proteina i kalcijuma od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva.

Lažni sirevi ukusom i teksturom podsećaju na pravi, ali ako zavirimo u sastav takvih veštačkih proizvoda neretko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke.

Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama.

Obično se koriste u lošim picerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama, piše Punkufer.

Veštački, jeftini sirevi često sadrže manje proteina i kalcijuma od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva.

Neke imitacije sira mogu da imaju visok sadržaj zasićenih masti i holesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinisane masnoće, skroba, boja i aroma, u takvim proizvodima nađu se i razne druge „hemije“ koje dugoročno mogu da naštete zdravlju.

Na primer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu da izazovu tegobe s probavom pa čak i ozbiljnije bolesti.

Ali, zamene za sir ne treba mešati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog porekla čiji je sastav jasan.

Iako mogu da im nedostaju određene hranljive materije koje se nalaze u tradicionalnom mlečnom siru, ako se radi o kvalitetnom proizvodu, neće imati štetan uticaj na zdravlje.

Sir najčešće nastaje od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka, odnosno zgrušavanjem belančevina u mleku pomoću sirila.

Kvalitetan, a samim tim i zdrav sir može da se proizvede samo od vrhunskog mleka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svežeg, sirovog, nepasterizovanog mleka.

Osim toga, u mleku moraju da prevladavaju korisne bakterije, mlečno-kiselog vrenja.

Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je cena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži.

Prirodni sir najčešće ima kratku listu sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kom zaista ima sira, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu.

Na primer, sir u listićima koji se koristi za tost-sendviče često sadrži mali procenat mleka ili sira, ogroman procenat masnoće i soli, a ostatak odlazi na surutku, emulgatore, boje…

Dodavanjem arome dobija se određena vrsta sira (čedar, ementaler itd). Za razliku od prirodnog sira, ovde nema pomena o korisnim bakterijama koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje creva, kalcijum, zdravim proteinima i masnoćama.

Kada kupujete sir, uvek je bolje dati prednost siru u komadu – prethodno narendani sir takođe često sadrži nezdrave dodatke, a dobro je biti sumnjičav i prema siru koji je označen kao „sir za picu“, piše Krstarica.

(Espreso/Krstarica)

Autor:
Pošaljite komentar
NACIONALNA KAMPANJA „OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE 2023. GODINE” Đaci poznaju skoro sve zdrave namirnice i vole povrće

NACIONALNA KAMPANJA „OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE 2023. GODINE” Đaci poznaju skoro sve zdrave namirnice i vole povrće

25.10.2023. 07:13 07:18
NE JEDEMO DOVOLJNO VOĆA I POVRĆA Mediteranska ishrana obezbeđuje bolje zdravlje, BATALITE MASNU PRASETINU i živite srećnije

NE JEDEMO DOVOLJNO VOĆA I POVRĆA Mediteranska ishrana obezbeđuje bolje zdravlje, BATALITE MASNU PRASETINU i živite srećnije

17.10.2023. 10:15 10:36
BALANS JE KLJUČ ZDRAVE ISHRANE! Tijana Mladenović OTKRIVA kako da napravite ZDRAV KOLAČ sa kajsijama

BALANS JE KLJUČ ZDRAVE ISHRANE! Tijana Mladenović OTKRIVA kako da napravite ZDRAV KOLAČ sa kajsijama

01.10.2023. 11:10 10:36