Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО ДА ЗНАТЕ ДА ЛИ ЈЕ СИР ЛАЖАН Ако видите ОВО, боље га баците

30.10.2023. 14:55 15:07
Пише:
Фото: pixabay.com

Вештачки, јефтини сиреви често садрже мање протеина и калцијума од природног сира, баш као и соли, конзерванса и адитива.

Лажни сиреви укусом и текстуром подсећају на прави, али ако завиримо у састав таквих вештачких производа неретко ћемо пронаћи бројне нездраве састојке.

Имитације топљеног сира често се користе у прехрамбеној индустрији због своје исплативости, продуженог рока трајања и добрих резултата топљења на вишим температурама.

Обично се користе у лошим пицеријама и ресторанима брзе хране, додају се смрзнутим оброцима и неким грицкалицама, пише Пункуфер.

Вештачки, јефтини сиреви често садрже мање протеина и калцијума од природног сира, баш као и соли, конзерванса и адитива.

Неке имитације сира могу да имају висок садржај засићених масти и холестерола који штете здрављу срца. Осим недефинисане масноће, скроба, боја и арома, у таквим производима нађу се и разне друге „хемије“ које дугорочно могу да наштете здрављу.

На пример, Е407 (карагенан), Е412 (гуар гума) и Е417 (тара гума) могу да изазову тегобе с пробавом па чак и озбиљније болести.

Али, замене за сир не треба мешати с квалитетним веганским сиревима биљног порекла чији је састав јасан.

Иако могу да им недостају одређене хранљиве материје које се налазе у традиционалном млечном сиру, ако се ради о квалитетном производу, неће имати штетан утицај на здравље.

Сир најчешће настаје од крављег, козјег или овчјег млека, односно згрушавањем беланчевина у млеку помоћу сирила.

Квалитетан, а самим тим и здрав сир може да се произведе само од врхунског млека, а већина домаћих сирева производи се од свежег, сировог, непастеризованог млека.

Осим тога, у млеку морају да превладавају корисне бактерије, млечно-киселог врења.

Показатељ неквалитетног сира најчешће је цена, али највише се дознаје читањем декларације и ситнијих слова на амбалажи.

Природни сир најчешће има кратку листу састојака. Како бисте били сигурни да сте одабрали сир у ком заиста има сира, обавезно треба прочитати декларацију на производу.

На пример, сир у листићима који се користи за тост-сендвиче често садржи мали проценат млека или сира, огроман проценат масноће и соли, а остатак одлази на сурутку, емулгаторе, боје…

Додавањем ароме добија се одређена врста сира (чедар, ементалер итд). За разлику од природног сира, овде нема помена о корисним бактеријама које имају благотворан учинак на здравље црева, калцијум, здравим протеинима и масноћама.

Када купујете сир, увек је боље дати предност сиру у комаду – prеthodno нарендани сир такође често садржи нездраве додатке, а добро је бити сумњичав и према сиру који је означен као „сир за пицу“, пише Крстарица.

(Еспресо/Крстарица)

Пише:
Пошаљите коментар
НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА „ОКТОБАР МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ 2023. ГОДИНЕ” Ђаци познају скоро све здраве намирнице и воле поврће

НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА „ОКТОБАР МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ 2023. ГОДИНЕ” Ђаци познају скоро све здраве намирнице и воле поврће

25.10.2023. 07:13 07:18
НЕ ЈЕДЕМО ДОВОЉНО ВОЋА И ПОВРЋА Медитеранска исхрана обезбеђује боље здравље, БАТАЛИТЕ МАСНУ ПРАСЕТИНУ и живите срећније

НЕ ЈЕДЕМО ДОВОЉНО ВОЋА И ПОВРЋА Медитеранска исхрана обезбеђује боље здравље, БАТАЛИТЕ МАСНУ ПРАСЕТИНУ и живите срећније

17.10.2023. 10:15 10:36
БАЛАНС ЈЕ КЉУЧ ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ! Тијана Младеновић ОТКРИВА како да направите ЗДРАВ КОЛАЧ са кајсијама

БАЛАНС ЈЕ КЉУЧ ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ! Тијана Младеновић ОТКРИВА како да направите ЗДРАВ КОЛАЧ са кајсијама

01.10.2023. 11:10 10:36