HRANOM PROTIV DEPRESIJE Ove namirnice će vam vratiti osmeh na lice
Verovali ili ne, hrana koju jedemo i te kako ima uticaja na naše raspoloženje, kažu stručnjaci. Američka nutricionistkinja Suzan Klajner, koja sarađuje sa američkim Koledžom za sportsku medicinu osmislila je dijetu koja podiže raspoloženje.
Pomoću takvog režima ishrane ona je pomogla mnogim profesionalnim košarkašima koji su imali problema sa kliničkom depresijom.
Ako želite da svakog dana budete puni elana, pogledajte koje namirnice treba da uvrstite u svoj jelovnik.
Voće i povrće
Mnogi od nas posežu za slatkišima kada su loše volje, a sasvim suprotno, osmeh na lice pre će vratiti neko voće i povrće.
- Namirnice koje najbolje podižu raspoloženje su među povrćem: brokoli, spanać i zeleno lisnato povrće, a među voćem: banane, pomorandže, borovnice i nar. Svakodnevno treba pojesti bar jednu porciju bobičastog voća - kaže dr Klajner.
Žumanca
Iako su na poprilično lošem glasu kao izvor holesterola, žumanca se nalaze na listi namirnica koje podižu raspoloženje.
Sadrže fosfolipide, koji igraju veoma važnu ulogu kad je reč o zdravlju ćelijskih membrana, a umanjuju razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Za bolje raspoloženje trebalo bi jesti po jedno žumance dnevno.
Mleko
- Mleko je idealna namirnica za dušu i telo jer obezbeđuje kombinaciju proteina i ugljenih hidrata. Istraživanja su pokazala da mleko pomaže da se izborimo sa stresom, ljutnjom, anksioznošću i frustracijama. Proteini u mleku sadrže aminokiseline koje poboljšavaju razvoj mišića - navodi dr Klajner.
Topli kakao
Suzan Klajner preporučuje da svako veče pre spavanja popijete šolju toplog kakaa, koji podiže nivo serotonina, što će vam pomoći da se opustite.
Hrana koja kvari raspoloženje
Tokom prve nedelje ove dijete nikako ne smete konzumirati namirnice koje loše utiču na raspoloženje, kao što su alkohol, rafinisani šećeri i kofein.
- Nakon prve nedelje možete postepeno vraćati ove namirnice u vašu svakodnevnu ishranu, ali njihov unos svedite na minimum - kaže nutricionista.
Telegraf.rs/ Dnevnik