Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

10 namirnica koje možete da jedete, a da ne mislite na izgled

12.11.2017. 16:49 16:52
Piše:
Foto: pixabay.com

Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemariva prema koristima koje pružaju našem telu.

Zato neka na vašem tanjiru uvek budu sledeće namirnice:

Belance

Kao moćni stimulator imuniteta, belance sadrži proteine, natrijum, folate, selen, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum.

100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija

Kupus (bilo koja vrsta)

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro deluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Takođe, sadrži i glutamin koji ima jaka protivupalna svojstva.

100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija

Grejp

Stabilizira šećer u krvi i pomaže u kontrolisanju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.

100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija

Sveži krastavac

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih materij, biljnih spojeva i antioksidansa.

Takođe, sadrži veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tela i velikim saveznikom u mršavljenju.

100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija

Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih materija koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Oni također sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća.

100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije

Bundeva ili tikva

Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima da izgube višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.

100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija

Kuvana cvekla

Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen.

100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija

Zelena salata

Smanjuje kalcifikaciju u telu i umiruje nervni sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršavljenju i normalizuje rad creva, piše portal Fudal.

 100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija

Paradajz

Sadrži vitamine, vlakna i kalijum koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih materija i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su takođe dobar izvor mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.

100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija

Celer

Celer smanjuje razinu holesterola i bol izazvan artritisom, pomaže u gubitku telesne težine, izbacuje toksine iz tela te smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.

Piše:
Pošaljite komentar