10 namirnica koje možete da jedete, a da ne mislite na izgled
Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemariva prema koristima koje pružaju našem telu.
Zato neka na vašem tanjiru uvek budu sledeće namirnice:
Belance
Kao moćni stimulator imuniteta, belance sadrži proteine, natrijum, folate, selen, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum.
100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija
Kupus (bilo koja vrsta)
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro deluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Takođe, sadrži i glutamin koji ima jaka protivupalna svojstva.
100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija
Grejp
Stabilizira šećer u krvi i pomaže u kontrolisanju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.
100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija
Sveži krastavac
Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih materij, biljnih spojeva i antioksidansa.
Takođe, sadrži veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tela i velikim saveznikom u mršavljenju.
100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija
Patlidžan
Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih materija koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Oni također sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća.
100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije
Bundeva ili tikva
Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima da izgube višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.
100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija
Kuvana cvekla
Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen.
100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija
Zelena salata
Smanjuje kalcifikaciju u telu i umiruje nervni sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršavljenju i normalizuje rad creva, piše portal Fudal.
100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija
Paradajz
Sadrži vitamine, vlakna i kalijum koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih materija i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su takođe dobar izvor mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.
100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija
Celer
Celer smanjuje razinu holesterola i bol izazvan artritisom, pomaže u gubitku telesne težine, izbacuje toksine iz tela te smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.