Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAPRAVITE SAMI PIŠKOTE Oduševiće vas ukus NE MOGU DA SE POREDE SA KUPOVNIM

19.02.2025. 21:45 22:01
Piše:
Izvor:
zadovoljna.dnevnik.hr
пишкоте
Foto: pexels/Ilustracija

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su fin i prhki keksići koji se mogu jesti i samostalno.

U nastavku vam donosimo najlakši i najbrži recept za domaće piškote.  

 Sastojci:  
- 2 jaja  
- 60 g šećera  
- 50 g oštrog brašna  
- 30 g skrobnog brašna  
- 1 vanilin šećer  
- 1 mala kašičica praška za pecivo  

 Priprema:  
Odvojite žumanca od belanaca. Mutite žumanca dok ne postanu penasta, pa postepeno dodajte polovinu šećera (30 g) i vanilin šećer.  

Posebno mutite belanca dok ne očvrsnu i počnu da se pretvaraju u sneg. Nastavite mućenje dok u nekoliko navrata dodate preostali šećer (30 g). Na kraju treba da dobijete čvrst sneg.  

Polako umešajte sneg u žumanca. U jednoj činiji pomešajte oštro i skrobno brašno sa praškom za pecivo, pa ih prosejte direktno preko smese žumanca i belanaca. Lagano sve sjedinite mešanjem.  

Tepsiju obložite papirom za pečenje. Pripremite poslastičarsku kesu (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate, možete iskoristiti običnu kesu za zamrzivač i odseći jedan vrh. Otvor ne treba da bude širi od vašeg palca.  

Sipajte pripremljenu smesu u kesu i formirajte piškote željene veličine, vodeći računa da ostavite dovoljno prostora između njih, jer će malo narasti tokom pečenja.  

Pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada ih izvadite, na dodir će biti mekane, ali će se nakon hlađenja stvrdnuti i postati prhke, baš kao kupovne.  

 Savet:  
Tople piškote možete uvaljati u kristal šećer, a ohlađene posuti šećerom u prahu, kakaom ili preliti otopljenom čokoladom.  

Odlično se slažu sa domaćom kremom od pistaća, vanile ili karamele, piše Zadovoljna.dnevnik.hr
 

Izvor:
zadovoljna.dnevnik.hr
Piše:
Pošaljite komentar