NAPRAVITE SAMI PIŠKOTE Oduševiće vas ukus NE MOGU DA SE POREDE SA KUPOVNIM
Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su fin i prhki keksići koji se mogu jesti i samostalno.
U nastavku vam donosimo najlakši i najbrži recept za domaće piškote.
Sastojci:
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 50 g oštrog brašna
- 30 g skrobnog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 mala kašičica praška za pecivo
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Mutite žumanca dok ne postanu penasta, pa postepeno dodajte polovinu šećera (30 g) i vanilin šećer.
Posebno mutite belanca dok ne očvrsnu i počnu da se pretvaraju u sneg. Nastavite mućenje dok u nekoliko navrata dodate preostali šećer (30 g). Na kraju treba da dobijete čvrst sneg.
Polako umešajte sneg u žumanca. U jednoj činiji pomešajte oštro i skrobno brašno sa praškom za pecivo, pa ih prosejte direktno preko smese žumanca i belanaca. Lagano sve sjedinite mešanjem.
Tepsiju obložite papirom za pečenje. Pripremite poslastičarsku kesu (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate, možete iskoristiti običnu kesu za zamrzivač i odseći jedan vrh. Otvor ne treba da bude širi od vašeg palca.
Sipajte pripremljenu smesu u kesu i formirajte piškote željene veličine, vodeći računa da ostavite dovoljno prostora između njih, jer će malo narasti tokom pečenja.
Pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada ih izvadite, na dodir će biti mekane, ali će se nakon hlađenja stvrdnuti i postati prhke, baš kao kupovne.
Savet:
Tople piškote možete uvaljati u kristal šećer, a ohlađene posuti šećerom u prahu, kakaom ili preliti otopljenom čokoladom.
Odlično se slažu sa domaćom kremom od pistaća, vanile ili karamele, piše Zadovoljna.dnevnik.hr