OVAJ ZAČIN UDVOSTRUČUJE ŠANSU ZA RAK ŽELUCA, A SVAKI DAN GA JEDEMO Evo šta kažu lekari
Novo istraživanje moglo bi da vas natera da dvaput razmislite pre nego što posegnete za slanikom.
Nutricionisti iz Centra za javno zdravlje na Bečkom univerzitetu otkrili su da ljudi koji su dodavali so u većinu svojih obroka imaju 41 posto veću verovatnoću da obole od raka želuca, od onih koji su štedljivo koristili taj začin.
Prethodna istraživanja sprovedena u Kini, Japanu i Koreji, povezivala su slanu ishranu s rakom želuca, ali ovo je jedno od prvih koje je pokazalo vezu i među stanovnicima zapadnih zemalja.
"Naše istraživanje pokazuje povezanost između učestalosti dodate soli i raka želuca, i u zapadnim zemljama", rekla je glavna autorica Selma Kronstajner-Gicevic, nutricionistkinja sa Bečkog univerziteta.
Iako je austrijska studija bila samo posmatračka, starije studije sugerišu da bi višak soli mogao da nagrize zaštitni omotač na želucu, prouzrokujući oštećenje tkiva i dovodeći do kancerogenih mutacija.
Idealno je unositi manje od 1500 mg natrijuma dnevno. Prosečnom zapadnjačkom ishranom unosimo 3500 mg natriumja dnevno, a ponekad i više.
"Možda se čini bezopasno dodati malo soli za ukus, ali stalno preterivanje s količinom soli može biti štetno", napisali su istraživači u zaključku.
Istraživači Univerziteta u Beču ispitali su bazu podataka od 471.144 odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Otkriveno je da su u razdoblju od 11 godina ljudi koji su konzumirali više soli, imali 41 posto veću verovatnoću da će razviti rak želuca nego ljudi koji su je retko dodavali u obroke.
Inače, konzumacija alkohola i pušenje značajno pridonose riziku od razvoja raka želuca, prema istraživanjima Američkog društva za rak. Ako se rano otkrije, rak želuca ima visoku stopu preživljavanja. Neki rani simptomi uključuju nadutost, želučane tegobe i smetnje u varenju.