Kako uzgajati ZAČINSKO BILJE U STANU? Uz ove savete uvek ćete imati mirisni i ukusni zeleni vrt
Sve što vam je potrebno da se upustite u uzgoj začinskog bilja su osnovne informacije o održavanju uz koje će vaš enterijer ubrzo da zamiriše njihovim neodoljivim mirisima.
Poslednjih godina začinsko bilje postalo je posebno popularno među zaljubljenicima u uzgoj sobnih biljaka i kulinarstvo, najviše zato jer je jednostavno, jeftino i dolazi s užitkom kuvanja onoga što ste gajili vlastitim rukama.
Pre svega, važno je da ih sadite u saksije i zemlju sa dobrom drenažom i da ih postavite na lokaciju u stanu koja je dobro osunčana, poput prozorske daske ili balkona. Pomoći će i obogaćivanje zemlje đubrivom koje će da podstakne još raskošniji rast.
Redovno ih zalivajte, pazeći da je zemlja uvek blago vlažna, ali ne i poplavljena jer bi prekomerna količina vode mogla da dovede do truljenja korena.
Prilikom branja listića, nemojte preterano da štedite jer će upravo to da podstakne njihov dalji rast. Berite ih koristeći se oštrim makazama, pazeći da ne uzmete više od dve trećine biljke.
Takođe ga okrećite svakih nekoliko nedelja jer ima tendenciju rasta prema svetlu. Ako uzgajate začinsko bilje za kulinarsku upotrebu, odsecite sve cvetove koji se stvore. Kad počne da cveta, lišće mnogih vrsta menja ukus i postaje gorko.
Kako biste u startu imali što više uspeha, stručnjaci su izdvojili vrste koje su najlakše za uzgoj i negu, a to su: bosiljak, vlašac, peršun, majčina dušica, kopar...
Žena.rs/ Dnevnik