UPOZORENJE! NE PODGREVAJTE OSTATKE HRANE SA NOVOGODIŠNJE TRPEZE Ova greška može biti opsana po zdravlje
Ako se hrana samo delimično podgreva, ispod praga od 63 °C, to može da dovede do brzog porasta broja bakterija.
Stručnjaci su upozorili ljude sa osetljivim crevima da ne podgrevaju ostatke hrane, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
Ne samo da zagrevanje već kuvane hrane povećava rizik od trovanja, već može da izazove i iscrpljujuće probavne simptome, posebno kod onih sklonih nadutosti.
- Možete da očekujete simptome poput nadutosti, gasova, pa čak i bola - rekla je britanska dijetetičarka Džosi Porter.
Objasnila je da hrana koja ostaje nakon novogodišnjeg slavlja ima visok sadržaj ugljenih hidrata, poput krompira, lisnatog testa punjenog raznim mesom, preliva, graška, testenine i pirinča.
- Ako konzumiramo rezistentni skrob u velikim količinama, to može da uzrokuje neke simptome creva jer fermentiše u našem debelom crevu - objasnila je ona.
Kako pravilno podgrejati hranu
Dijetetičarka Keri Rakston je opisala uticaj rezistentnog skroba na creva ljudi kao "nepredvidiv".
- Neki ljudi, na primer oni sa sindromom iritabilnog creva, smatraju da rezistentni skrob uzrokuje bolnu nadutost i gasove koji im pogoršavaju simptome - rekla je za MailOnline.
Stručnjaci upozoravaju da ne zagrevate ostatke hrane ili barem pripazite kako to činite. Ostaci hrane od novogodišnjeg slavlja mogu da budu rizični za trovanje hranom, uglavnom zbog nepravilnog skladištenja i podgrevanja ostataka.
Iz Britanskog regulatornog tela za sigurnost hrane, The Food Standards Agency (FSA), rekli su da bi trebalo da konzumirate pravilno ohlađene ostatke hrane, one koji se stave u frižider dva sata nakon kuvanja. Ako morate da podgrevate svoj obrok, to treba da bude na visokoj temperaturi.
Tako izbegavate pogodne uslove za porast bakterija koje bi mogle da uzrokuju trovanje hranom. Većina bakterija ne može ds se razmnoži na niskim temperaturama, pa se ubijaju kada hrana pređe temperaturu 63 °C.
Ako se hrana samo delimično podgreva, iznad 8 °C, ali ispod praga od 63 °C, to može da dođe do brzog porasta broja potencijalno opasnih bakterija u kratkom razdoblju. To povećava izglede za trovanje hranom, što uključuje infekcije poput salmonele i kampilobaktera.