УПОЗОРЕЊЕ! НЕ ПОДГРЕВАЈТЕ ОСТАТКЕ ХРАНЕ СА НОВОГОДИШЊЕ ТРПЕЗЕ Ова грешка може бити опсана по здравље
Ако се храна само делимично подгрева, испод прага од 63 °C, то може да доведе до брзог пораста броја бактерија.
Стручњаци су упозорили људе са осетљивим цревима да не подгревају остатке хране, због потенцијално озбиљних здравствених ризика.
Не само да загревање већ куване хране повећава ризик од тровања, већ може да изазове и исцрпљујуће пробавне симптоме, посебно код оних склоних надутости.
- Можете да очекујете симптоме попут надутости, гасова, па чак и бола - рекла је британска дијететичарка Џоси Портер.
Објаснила је да храна која остаје након новогодишњег славља има висок садржај угљених хидрата, попут кромпира, лиснатог теста пуњеног разним месом, прелива, грашка, тестенине и пиринча.
- Ако конзумирамо резистентни скроб у великим количинама, то може да узрокује неке симптоме црева јер ферментише у нашем дебелом цреву - објаснила је она.
Како правилно подгрејати храну
Дијететичарка Кери Ракстон је описала утицај резистентног скроба на црева људи као "непредвидив".
- Неки људи, на пример они са синдромом иритабилног црева, сматрају да резистентни скроб узрокује болну надутост и гасове који им погоршавају симптоме - рекла је за MailOnline.
Стручњаци упозоравају да не загревате остатке хране или барем припазите како то чините. Остаци хране од новогодишњег славља могу да буду ризични за тровање храном, углавном због неправилног складиштења и подгревања остатака.
Из Британског регулаторног тела за сигурност хране, The Food Стандардс Agency (ФСА), рекли су да би требало да конзумирате правилно охлађене остатке хране, оне који се ставе у фрижидер два сата након кувања. Ако морате да подгревате свој оброк, то треба да буде на високој температури.
Тако избегавате погодне услове за пораст бактерија које би могле да узрокују тровање храном. Већина бактерија не може дс се размножи на ниским температурама, па се убијају када храна пређе температуру 63 °C.
Ако се храна само делимично подгрева, изнад 8 °C, али испод прага од 63 °C, то може да дође до брзог пораста броја потенцијално опасних бактерија у кратком раздобљу. То повећава изгледе за тровање храном, што укључује инфекције попут салмонеле и кампилобактера.