Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KRALJICA TRPEZE USKRŠNJEG POSTA Preukusna BAKLAVA sa suvim šljivama; Još kada je natopite sirupom od limuna

28.03.2024. 15:01 15:21
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Iako je u toku Uskršnji post, to ne mora da znači da je zabranjeno praviti i jesti poslastice, naravno, one bez sastojaka životinjskog porekla.

Svima omiljena baklava se može spremiti na jedan fenomenalan način koji se razlikuje od onog tipičnog, tradicionalnog.

Slojevi hrskavih kora sa punjenjem od mlevenih oraha i suvih šljiva, pa još kada se natopi osvežavajućim sirupom od limuna... Zvuči sjajno, zar ne?

Spremite se za neverovatno putovanje kroz najslađe moguće ukuse.

Sastojci:

2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu)

1 kg mlevenih oraha

500 grama suvih šljiva

3 kesice vanilin šećera

1,5 kilogram šećera

1 limun

1 litar vode

Ulje

Priprema sirupa:

U šerpu stavite kašiku šećera i pustite da se karamelizuje.

Dodajte litar vode, kilogram šećera, sok od jednog limuna i kuvajte dok sirup ne provri.

Ostavite sirup da se ohladi na hladnom mestu.

Priprema suvih šljiva:

Stavite suve šljive u šerpicu i prelijte ih sirupom koji ste prethodno kuvali.

Kuvajte dok voda ne provri, odnosno dok šljive ne omekšaju.

Vratite sirup iz šljiva u sirup za baklavu.

Priprema kora:

Uzmite jednu koru, pospite je uljem i šećerom.

Preko nje stavite drugu koru i ponovite postupak, posipajući uljem i šećerom.

Na treću koru, stavite mlevene orahe preko kojih pospite ulje, šećer i malo sirupa.

Oko dva centimetra od početka kore, poređajte suve šljive.

Savijanje kore:

Srolajte koru u rolat, tako da suve šljive budu u sredini.

Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore i napunite pleh.

Pecenje i natapanje:

Nauljite sve rezove baklave, isprskajte je sa malo ulja i vode.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumeni.

Ispečenu baklavu zatim izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom.

Prekrijte folijom i ostavite da se natapa.

Posluživanje:

Isecite baklavu na parčiće željene širine.

Ako želite suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv odmah, već ga dodajte po želji.

Uživajte u sočnoj i ukusnoj posnoj baklavi sa suvim šljivama, koja će oduševiti sva nepca svojom bogatom aromom i savršenim spojem sastojaka.

Dnevnik/Espreso

Piše:
Pošaljite komentar