КРАЉИЦА ТРПЕЗЕ УСКРШЊЕГ ПОСТА Преукусна БАКЛАВА са сувим шљивама; Још када је натопите сирупом од лимуна
Иако је у току Ускршњи пост, то не мора да значи да је забрањено правити и јести посластице, наравно, оне без састојака животињског порекла.
Свима омиљена баклава се може спремити на један феноменалан начин који се разликује од оног типичног, традиционалног.
Слојеви хрскавих кора са пуњењем од млевених ораха и сувих шљива, па још када се натопи освежавајућим сирупом од лимуна... Звучи сјајно, зар не?
Спремите се за невероватно путовање кроз најслађе могуће укусе.
Састојци:
2 паковања танких кора за баклаву (питу)
1 кг млевених ораха
500 грама сувих шљива
3 кесице ванилин шећера
1,5 килограм шећера
1 лимун
1 литар воде
Уље
Припрема сирупа:
У шерпу ставите кашику шећера и пустите да се карамелизује.
Додајте литар воде, килограм шећера, сок од једног лимуна и кувајте док сируп не проври.
Оставите сируп да се охлади на хладном месту.
Припрема сувих шљива:
Ставите суве шљиве у шерпицу и прелијте их сирупом који сте prеthodno кували.
Кувајте док вода не проври, односно док шљиве не омекшају.
Вратите сируп из шљива у сируп за баклаву.
Припрема кора:
Узмите једну кору, поспите је уљем и шећером.
Преко ње ставите другу кору и поновите поступак, посипајући уљем и шећером.
На трећу кору, ставите млевене орахе преко којих поспите уље, шећер и мало сирупа.
Око два центиметра од почетка коре, поређајте суве шљиве.
Савијање коре:
Сролајте кору у ролат, тако да суве шљиве буду у средини.
Понављајте поступак док не утрошите све коре и напуните плех.
Пецење и натапање:
Науљите све резове баклаве, испрскајте је са мало уља и воде.
Пеците у prеthodno загрејаној рерни на 150 степени око 45 минута или док не порумени.
Испечену баклаву затим извадите из рерне и одмах је натопите prеthodno направљеним и охлађеним преливом.
Прекријте фолијом и оставите да се натапа.
Послуживање:
Исеците баклаву на парчиће жељене ширине.
Ако желите сувљу баклаву, не морате утрошити сав прелив одмах, већ га додајте по жељи.
Уживајте у сочној и укусној посној баклави са сувим шљивама, која ће одушевити сва непца својом богатом аромом и савршеним спојем састојака.
Дневник/Еспресо