Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Bačva reči za čašu vina

23.07.2023. 13:15 13:15
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Nema nijednog proizvoda na svetu kao vino koji je u tolikoj meri izazvao stvaranje novih reči da bi se njima imenovale i opisale sve njegove vrline i mane. Vinogradari, vinari, poznavaoci i zaljubljenici u vino koriste čitavu jednu gramatiku, živu, slikovitu i poetsku, kad govore o njegovom karakteru, njegovom telu, odori, bukeu.

Ponegde nas još uvek gledaju kao luđake kad bismo u dućanu, pa i u restoranu, upitali da li je neko vino „suvo” - kad svako normalan zna da je vino tečnost, pa je dakle mokro.

Poznati profesor zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta dr Dubravka Premužić, pre mnogo godina, novinare iz cele Jugoslavije, na Sajmu vina u Ljubljani, ozbiljno je zamolila da u saradnji s lektorima u svojim redakcijama, pronađu pravu, našu reč za prevod reči „sek” s francuskog koja znači da u vinu nema neprevrelog šećera. Nije pomogla ni velika nagrada koja je ponuđena.

U ovoj terminologiji se, ipak, malo uznapredovalo zahvaljujući nešto boljim i iscrpnijim etiketama na flašama i, naravno, boljim restoranima u kojima se o tome može ponešto čuti od konobara.

Ovo je samo jedan od primera koji govori o složenosti jezika vina kojeg je korisno poznavati da i određene izraze znali upotrebiti u svakoj prilici koja odgovara vinu koje je pred nama. Imajući uvek na umu izbegavanje upotrebe prideva koji, istina, jesu slikoviti, ali ne odgovaraju vinu u čaši.

Mudro je i razborito preporučiti, da se to jezičko bogatstvo koristi oprezno i promišljeno. To naročito važi za novajlije, a još više za one koji misle da to više nisu.

Ima li uopšte opravdanja da se ovako, ponekad „zagonetno” govori o vinu? Ima li jednostavnijeg načina da se opiše njegov smisao? Odgovor je: Ukusne senzacije vina dadu se tek približno i nejasno naznačiti sa siromašnim polustručnim jezikom enologije. On je vrlo ograničen i suvoparan da bi se objasnio složeni fenomen ukusa. Pokušajte opisati buke nekog velikog vina, na primer. Odmah ćete shvatiti da za to ne postoji dovoljno jasnih i preciznih termina. Potrudite li se da dublje uđete u dojam tog „bukea” naći ćete se u području poezije. Isto će vam se desiti ako uđete u bilo koju senzaciju probanja vina: fond raspoloživih pojmova je premali, brzo se iscrpljuje, ostajete bez reči. Eto, zašto su vekovima vina bila tema i meta pesnika, po prirodi rečitijih i veštijih u služenju s jezikom. Oni će vam i reći da su po neuhvatljivosti i nedefinisanosti svojih senzacija, vina, zapravo, najsličnija poeziji i muzici. Izvornost doživljaja koji nam pružaju nikad ne možemo rekonstruisati.

Ispijena čaša dobra vina ne da se nikome drugome objasniti nikakvim rečima, osim da sagovornika ponudimo istim vinom. Kad sagovornik ostane bez reči, najviše vam je rekao!

Jedan čuveni proučavatelj masovnih medija rekao je da svi koji pišu o vinu opisuju efekte vina, a ne samo vino, zapravo opisuju senzacije i čulne slike koje vino izaziva. Vino je složena slika senzacija  - od boje, mirisa i ukusa - tako da praktično nema slika koja bi to mogla trenutačno sažeti.

Potrebno je mnogo reči za opisivanje, a dotle je vino, rekao bi Igor Mandić, već popijeno. Zato je vino bitno društveno piće, koje traži, izaziva i omogućuje razgovor, za razliku od žestokih napitaka koji su asocijalni. „Da bi se opisala jedna čaša vina, potrebna je bačva reči, čitavo more asocijacija, dokaza povesno-kulturnih, književno-filozofskih produbljivanja”, kaže Mandić.

Evo nekoliko asocijacija iz „Igorove bačve”.

STROGO: snažno vino koje deluje da ima mnogo tanina i koje još nije postalo gipko starenjem. Za ovo vino koristi se i pridev „ozbiljno”.

OSORNO: mlado vino koje se još nije izbistrilo (vinogradari kažu: neogoljeno) i koje još nije gotovo.

PODLO: mlado vino koje gasi žeđ i svojom svežinom prikriva količinu alkohola. Naročito se koristi za mladi božole.

ISTESANO: snažno i čvrsto vino, dobro građeno. Kaže se za vino koje ima skelet, kostur ili trup.

NEŽNO: vino koje ima finoću i prijatne mirise.

ČIPKA: belo vino izuzetne finoće. Odnosi se pre svega na šampanjac, slatka i penušava vina.

RAZIGRANO: mlado, veselo i čilo vino. Kaže se i da je smešljivo, okretno, nestašno, lakomisleno, obešenjačko i zajedljivo.

UMORNO: vino koje je upravo bilo izloženo naporima tokom vinifikacije (pretakanja ili filtriranja), točenja u boce ili prevoza. Treba ga ostaviti da miruje nekoliko nedelja pre služenja.

DUGAČKO: vino čiji se ukus i buke zadržavaju duže. To je osobina visokokvalitetni vina koja imaju „dužinu u nosu” i „dužinu u ustima”.

MUŽEVNO: moćno vino, mišićavo, sa velikim procentom alkohola.

Piše:
Pošaljite komentar
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE Poranio vinograd

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE Poranio vinograd

16.07.2023. 13:05 13:05