UPOZNAJTE JOŠ JEDNU SORTU CITRUSA Ne, nije obična pomorandža i puca od vitamina C
Ova voćka je hibrid pomorandže, mandarine i pomela i više od svih citrusa sadrži vitamin C, a vodi poreklo iz Japana.
Liči na pomorandžu, može da bude i veća, ima kvrgavu koru sa velikim čvorom na vrhu, a mnogo je slađa, i što je važnije, bogatija vitaminom C. Reč je o sumo pomorandži, sorti citrusnog voća koja je postala popularna i kod nas.
Pravo ime joj je "sumo citrus", a napravljena je od hibrida citrusa navel pomorandže, mandarine i pomela, koji se smatra najvećim citrusom. Prvobitno je uzgajana u Japanu, a onda su sadnice devedesetih godina uvezene u Ameriku.
Jedna sumo pomorandža teža je za dve trećine od prosečne pomorandže. Ime je dobila zahvaljujući svojoj veličini i karakterističnom gornjem čvoru ploda, koji podseća na frizuru koju nose sumo rvači.
Lako se ljušti, ima manje gorkog sloja ispod kore, a plod je bez semenki i veoma sladak.
Karakterističan je po specifičnom odnosu slatkog i kiselosti. Ovo voće slađe je od svih svojih "rođaka" iz roda citrusa.
Sezona od januara do aprila
S obzirom na to da ima dug period vegetacije, kao i da je plod potrebno pažljivo ručno brati i pakovati, sumo je dostupan samo između januara i aprila. Zbog ograničene sezone roda skuplja je od ostalih uobičajenih vrsta citrusa.
Prirodno slatka
Jedna sumo pomorandža sadrži 147 kalorija, 35 grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, 29 grama šećera i 3 grama proteina.
Jedan sumo sadrži 163 odsto dnevne potrebe za vitaminom C, kao i sastojke koji prijaju koži i 10 odsto kalijuma. Ovaj hranljivi sastojak pomaže rad srca, kontrakciju mišića, održavanje mišićne mase i deluje kao prirodni diuretik. Smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti.
Uz doručak ili desert
Sumo citrus možete da jedete samo kao voće, ali i da ga kombinujete sa ovsenom kašom za doručak, da je dodate salati ili u dinstano jelo sa piletinom.
Dobar je i sa jogurtom i orasima, ali i kao desert kada, na primer, komadiće potopite u rastopljenu tamnu čokoladu ili mlečni sladoled.
Informer.rs/ Dnevnik