Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PETROVSKI POST JE PRED NAMA Ovo su praktični recepti za tradicionalnu trpezu

30.06.2024. 19:22 19:34
Piše:
Foto: Printscreen/Youtube/Pixabay

Petrovski post jedan je od četiri velika godišnja posta u pravoslavnom hrišćanstvu. Traje od ponedeljka nakon Nedelje Svih Svetih do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji se obeležava 12. jula. Ovaj post je posvećen sećanju na apostole koji su svoje živote posvetili širenju hrišćanske vere, i predstavlja vreme duhovnog i telesnog očišćenja.

Tokom Petrovskog posta, vernici se uzdržavaju od mesa, mlečnih proizvoda i jaja, ali je u većini dana dozvoljena upotreba ribe i ulja. Ovaj post je nešto manje strog u poređenju sa Velikim postom, ali zahteva posvećenost i disciplinu. Glavna svrha posta je duhovno očišćenje i priprema duše za veliki praznik. U ovom članku predstavljamo nekoliko praktičnih recepata koji mogu obogatiti vašu trpezu tokom Petrovskog posta.

1. Riblja čorba

Sastojci

- 500 g raznih vrsta ribe (štuka, som, pastrmka)

- 2 šargarepe

- 1 glavica luka

- 1 paprika

- 2 čena belog luka

- 1 paradajz

- 2 litra vode

- Lovorov list, biber u zrnu, so, crni biber

- Svež peršun

Priprema

1. U velikom loncu prokuvajte vodu sa lovorovim listom i biberom u zrnu.

2. Dodajte naseckan luk, šargarepu, papriku i beli luk. Kuvajte oko 10 minuta.

3. Dodajte ribu i nastavite kuvanje oko 20 minuta dok riba ne bude skuvana.

4. Na kraju dodajte naseckan paradajz i posolite po ukusu.

5. Poslužite uz svež naseckan peršun.

2. Pečena riba sa limunom i začinskim biljem

Sastojci

- 1 kg ribe po izboru (pastrmka, skuša)

- 2 limuna

- 4 čena belog luka

- Sveži ruzmarin, majčina dušica

- Maslinovo ulje

- So i crni biber

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200°C.

2. Ribu očistite i isperite. Položite je na papir za pečenje.

3. Limun isecite na kriške i stavite ih unutar i oko ribe.

4. Beli luk sitno iseckajte i pospite po ribi zajedno sa svežim začinskim biljem.

5. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.

6. Pecite oko 25-30 minuta, dok riba ne bude zlatno smeđa i skuvana.

3. Salata od svežeg povrća

Sastojci

- 2 paradajza

- 1 krastavac

- 1 zelena paprika

- 1 crvena paprika

- 1 glavica crnog luka

- Maslinovo ulje

- So, sirće

Priprema

1. Svo povrće dobro operite i isecite na komade.

2. Stavite u veliku činiju i dobro izmešajte.

3. Dodajte maslinovo ulje, so i sirće po ukusu.

4. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru da se ohladi.

4. Voćna salata

Sastojci

- 2 jabuke

- 2 kruške

- 1 banana

- 200 g grožđa

- Sok od jednog limuna

- Med po ukusu

Priprema

1. Voće operite i isecite na kockice.

2. Stavite u činiju i prelijte limunovim sokom da voće ne potamni.

3. Dodajte med po ukusu i dobro izmešajte.

4. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru da se ohladi.

Petrovski post je vreme duhovnog i telesnog očišćenja, a tradicionalna trpeza je važan deo ovog perioda. Uz ove praktične recepte, možete uživati u raznovrsnim i ukusnim jelima koja poštuju pravila posta. Ova jela ne samo da su zdrava, već i odražavaju bogatstvo naše kulturne i gastronomske baštine.

Piše:
Pošaljite komentar
DANAS SU PETROVSKE POKLADE Pred nama je poslednji DAN KADA SE JEDE MESO, a OVE OBIČAJE gledajte da ISPOŠTUJETE

DANAS SU PETROVSKE POKLADE Pred nama je poslednji DAN KADA SE JEDE MESO, a OVE OBIČAJE gledajte da ISPOŠTUJETE

29.06.2024. 22:27 08:41