Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕТРОВСКИ ПОСТ ЈЕ ПРЕД НАМА Ово су практични рецепти за традиционалну трпезу

30.06.2024. 19:22 19:34
Пише:
Фото: Printscreen/Youtube/Pixabay

Петровски пост један је од четири велика годишња поста у православном хришћанству. Траје од понедељка након Недеље Свих Светих до празника Светих апостола Петра и Павла, који се обележава 12. јула. Овај пост је посвећен сећању на апостоле који су своје животе посветили ширењу хришћанске вере, и представља време духовног и телесног очишћења.

Током Петровског поста, верници се уздржавају од меса, млечних производа и јаја, али је у већини дана дозвољена употреба рибе и уља. Овај пост је нешто мање строг у поређењу са Великим постом, али захтева посвећеност и дисциплину. Главна сврха поста је духовно очишћење и припрема душе за велики празник. У овом чланку представљамо неколико практичних рецепата који могу обогатити вашу трпезу током Петровског поста.

1. Рибља чорба

Састојци

- 500 г разних врста рибе (штука, сом, пастрмка)

- 2 шаргарепе

- 1 главица лука

- 1 паприка

- 2 чена белог лука

- 1 парадајз

- 2 литра воде

- Ловоров лист, бибер у зрну, со, црни бибер

- Свеж першун

Припрема

1. У великом лонцу прокувајте воду са ловоровим листом и бибером у зрну.

2. Додајте насецкан лук, шаргарепу, паприку и бели лук. Кувајте око 10 минута.

3. Додајте рибу и наставите кување око 20 минута док риба не буде скувана.

4. На крају додајте насецкан парадајз и посолите по укусу.

5. Послужите уз свеж насецкан першун.

2. Печена риба са лимуном и зачинским биљем

Састојци

- 1 кг рибе по избору (пастрмка, скуша)

- 2 лимуна

- 4 чена белог лука

- Свежи рузмарин, мајчина душица

- Маслиново уље

- Со и црни бибер

Припрема

1. Загрејте рерну на 200°Ц.

2. Рибу очистите и исперите. Положите је на папир за печење.

3. Лимун исеците на кришке и ставите их унутар и око рибе.

4. Бели лук ситно исецкајте и поспите по риби заједно са свежим зачинским биљем.

5. Прелијте маслиновим уљем, посолите и побиберите.

6. Пеците око 25-30 минута, док риба не буде златно смеђа и скувана.

3. Салата од свежег поврћа

Састојци

- 2 парадајза

- 1 краставац

- 1 зелена паприка

- 1 црвена паприка

- 1 главица црног лука

- Маслиново уље

- Со, сирће

Припрема

1. Сво поврће добро оперите и исеците на комаде.

2. Ставите у велику чинију и добро измешајте.

3. Додајте маслиново уље, со и сирће по укусу.

4. Послужите одмах или оставите у фрижидеру да се охлади.

4. Воћна салата

Састојци

- 2 јабуке

- 2 крушке

- 1 банана

- 200 г грожђа

- Сок од једног лимуна

- Мед по укусу

Припрема

1. Воће оперите и исеците на коцкице.

2. Ставите у чинију и прелијте лимуновим соком да воће не потамни.

3. Додајте мед по укусу и добро измешајте.

4. Послужите одмах или оставите у фрижидеру да се охлади.

Петровски пост је време духовног и телесног очишћења, а традиционална трпеза је важан део овог периода. Уз ове практичне рецепте, можете уживати у разноврсним и укусним јелима која поштују правила поста. Ова јела не само да су здрава, већ и одражавају богатство наше културне и гастрономске баштине.

Пише:
Пошаљите коментар
ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ Пред нама је последњи ДАН КАДА СЕ ЈЕДЕ МЕСО, а ОВЕ ОБИЧАЈЕ гледајте да ИСПОШТУЈЕТЕ

ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ Пред нама је последњи ДАН КАДА СЕ ЈЕДЕ МЕСО, а ОВЕ ОБИЧАЈЕ гледајте да ИСПОШТУЈЕТЕ

29.06.2024. 22:27 08:41