ПЕТРОВСКИ ПОСТ ЈЕ ПРЕД НАМА Ово су практични рецепти за традиционалну трпезу
Петровски пост један је од четири велика годишња поста у православном хришћанству. Траје од понедељка након Недеље Свих Светих до празника Светих апостола Петра и Павла, који се обележава 12. јула. Овај пост је посвећен сећању на апостоле који су своје животе посветили ширењу хришћанске вере, и представља време духовног и телесног очишћења.
Током Петровског поста, верници се уздржавају од меса, млечних производа и јаја, али је у већини дана дозвољена употреба рибе и уља. Овај пост је нешто мање строг у поређењу са Великим постом, али захтева посвећеност и дисциплину. Главна сврха поста је духовно очишћење и припрема душе за велики празник. У овом чланку представљамо неколико практичних рецепата који могу обогатити вашу трпезу током Петровског поста.
1. Рибља чорба
Састојци
- 500 г разних врста рибе (штука, сом, пастрмка)
- 2 шаргарепе
- 1 главица лука
- 1 паприка
- 2 чена белог лука
- 1 парадајз
- 2 литра воде
- Ловоров лист, бибер у зрну, со, црни бибер
- Свеж першун
Припрема
1. У великом лонцу прокувајте воду са ловоровим листом и бибером у зрну.
2. Додајте насецкан лук, шаргарепу, паприку и бели лук. Кувајте око 10 минута.
3. Додајте рибу и наставите кување око 20 минута док риба не буде скувана.
4. На крају додајте насецкан парадајз и посолите по укусу.
5. Послужите уз свеж насецкан першун.
2. Печена риба са лимуном и зачинским биљем
Састојци
- 1 кг рибе по избору (пастрмка, скуша)
- 2 лимуна
- 4 чена белог лука
- Свежи рузмарин, мајчина душица
- Маслиново уље
- Со и црни бибер
Припрема
1. Загрејте рерну на 200°Ц.
2. Рибу очистите и исперите. Положите је на папир за печење.
3. Лимун исеците на кришке и ставите их унутар и око рибе.
4. Бели лук ситно исецкајте и поспите по риби заједно са свежим зачинским биљем.
5. Прелијте маслиновим уљем, посолите и побиберите.
6. Пеците око 25-30 минута, док риба не буде златно смеђа и скувана.
3. Салата од свежег поврћа
Састојци
- 2 парадајза
- 1 краставац
- 1 зелена паприка
- 1 црвена паприка
- 1 главица црног лука
- Маслиново уље
- Со, сирће
Припрема
1. Сво поврће добро оперите и исеците на комаде.
2. Ставите у велику чинију и добро измешајте.
3. Додајте маслиново уље, со и сирће по укусу.
4. Послужите одмах или оставите у фрижидеру да се охлади.
4. Воћна салата
Састојци
- 2 јабуке
- 2 крушке
- 1 банана
- 200 г грожђа
- Сок од једног лимуна
- Мед по укусу
Припрема
1. Воће оперите и исеците на коцкице.
2. Ставите у чинију и прелијте лимуновим соком да воће не потамни.
3. Додајте мед по укусу и добро измешајте.
4. Послужите одмах или оставите у фрижидеру да се охлади.
Петровски пост је време духовног и телесног очишћења, а традиционална трпеза је важан део овог периода. Уз ове практичне рецепте, можете уживати у разноврсним и укусним јелима која поштују правила поста. Ова јела не само да су здрава, већ и одражавају богатство наше културне и гастрономске баштине.