STARI RECEPT IZ IMOTSKOG Evo kako NEDA UKRADEN priprema ribu za post, Svetog Nikolu i Badnje veče
Pred nama su veliki praznici, Sveti Nikola i Božić, koji podrazumevaju raskošnu trpezu, u mnogim domovima raskošniju nego što će biti za Novu godinu.
Vernici poste i pridržavaju se posebnog jelovnika, koji, iako ne uključuje meso, može da bude i te kako fantastičan. Neda Ukraden poštuje običaje, a dan pred Božić u njenoj kući tradicionalno zamiriše bakalar.
Neda Ukraden omiljena jela priprema sa puno ljubavi i posvećenosti, pa na kraju sve bude "da prste poližeš", kako je jednom prilikom rekla.
Popularna pevačica voli i jela od drugih vrsta ribe, koja je naučila da priprema još u mladosti, u Imotskom.
Na njenom stolu je bar dva puta nedeljno neki specijalitet od ribe, a voli i kuvanu varijantu, lešo. Svojevremeno je u jednoj emisiji otkrila kako priprema oradu u foliji, pa ćemo vam preneti njen recept za slučaj da još niste osmislili meni za Svetog Nikolu ili Badnji dan.
Kako Neda Ukraden sprema oradu u foliji
Za solidan porodični ručak potrebne su vam tri cele očišćene orade, svaka 350 do 400 grama, zatim peršun, ruzmarin, maslinovo ulje, tri čena belog luka, so i biber.
Na pripremljenu foliju za pečenje poređajte ribe, jednu do druge. Premažite ih maslinovim uljem sa obe strane. Iseckajte beli luk i ubacite u svaku kroz prorez koji ste rasekli duž tela dok ste čistili. Preko pospite iseckani peršun, so, biber, ruzmarin, pa prelijte ribu maslinovim uljem.
Sve uvijte u foliju i pecite dvadeset minuta do pola sata u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, prenosi Žena Blic.
Ovo je jedan od najprirodnijih načina spremanja orade, proces koji zadržava sve kvalitete te izuzetne ribe, objasnila je pop diva. Mekana je i vrlo ukusna, a Neda je obično služi uz klasičan prilog: bareni krompir, crni luk i blitvu.