СТАРИ РЕЦЕПТ ИЗ ИМОТСКОГ Ево како НЕДА УКРАДЕН припрема рибу за пост, Светог Николу и Бадње вече
Пред нама су велики празници, Свети Никола и Божић, који подразумевају раскошну трпезу, у многим домовима раскошнију него што ће бити за Нову годину.
Верници посте и придржавају се посебног јеловника, који, иако не укључује месо, може да буде и те како фантастичан. Неда Украден поштује обичаје, а дан пред Божић у њеној кући традиционално замирише бакалар.
Неда Украден омиљена јела припрема са пуно љубави и посвећености, па на крају све буде "да прсте полижеш", како је једном приликом рекла.
Популарна певачица воли и јела од других врста рибе, која је научила да припрема још у младости, у Имотском.
На њеном столу је бар два пута недељно неки специјалитет од рибе, а воли и кувану варијанту, лешо. Својевремено је у једној емисији открила како припрема ораду у фолији, па ћемо вам пренети њен рецепт за случај да још нисте осмислили мени за Светог Николу или Бадњи дан.
Како Неда Украден спрема ораду у фолији
За солидан породични ручак потребне су вам три целе очишћене ораде, свака 350 до 400 грама, затим першун, рузмарин, маслиново уље, три чена белог лука, со и бибер.
На припремљену фолију за печење поређајте рибе, једну до друге. Премажите их маслиновим уљем са обе стране. Исецкајте бели лук и убаците у сваку кроз прорез који сте расекли дуж тела док сте чистили. Преко поспите исецкани першун, со, бибер, рузмарин, па прелијте рибу маслиновим уљем.
Све увијте у фолију и пеците двадесет минута до пола сата у загрејаној рерни на 200 степени, преноси Жена Блиц.
Ово је један од најприроднијих начина спремања ораде, процес који задржава све квалитете те изузетне рибе, објаснила је поп дива. Мекана је и врло укусна, а Неда је обично служи уз класичан прилог: барени кромпир, црни лук и блитву.