Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARE, DOBRE MONTE KOCKE Nema ko nije uživao u njima, za vas specijalno ORIGINALAN RECEPT

15.12.2024. 16:16 16:19
Piše:
monte
Foto: Youtube printscreen/Recepttura

Monte je jedna od omiljenih poslastica mnogih generacija, a uz naš recept možete ga napraviti kod kuće - u obliku kolača.

 Monte kocke su sočan i kremast kolač, sličan ledenim kockama, ali mu je glazura zamenjena čokoladnim prelivom s eurokremom, nutelom ili nekim sličnim namazom. Može ga se upotpuniti još i svežim sezonskim voćem

Povod za pripremu ovog deserta možete pronaći u nekoj proslavi ili jednostavno kad osetite žudnju za poslasticom koja će vas podsetiti na omiljenu poslasticu iz detinjstva.

Potrebno ga je zaista dobro ohladiti, pa ga u frižideru obavezno morate ostaviti preko noći. To ne znači da se i ranije ne može jesti, ali, budući da je malo zahtevniji za rezanje, dajte mu svakako dovoljno vremena da se stegne.

Sastojci:

Biskvit

4 jaja

4 kašike šećera

4 kašike tople vode

4 kašike oštrog brašna

2 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

150 ml čokoladnog mleka

Svetla krema

1000 ml mleka

6 kašika šećera

1 kašičica arome vanilije

120 g gustina

200 g maslaca

Tamna krema:

500 ml slatke pavlake 

200 g čokolade za kuhanje

200 g nutele

Priprema:

Belanca ulupati u čvrst sneg uz dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance uz malo tople vode. Umešati brašno s praškom za pecivo i kakaom pa uliti u kalup obložen papirom za pečenje.

Peći na 180 °C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit preliti toplim čokoladnim mlekom. Gustin razmutiti u malo hladnog mleka pa ukuvati u ostatak mleka sa šećerom i aromom vanile. Kuvati mešajući metlicom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U kremu umiksati maslac sobne temperature i namazati po biskvitu. Na laganoj vatri zagrejati slatku pavlaku i dodati čokoladu za kuvanje. Skloniti s vatre i dodati nutelu. Promešati i preliti preko svetle kreme i staviti u frižider.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar