STARE, DOBRE MONTE KOCKE Nema ko nije uživao u njima, za vas specijalno ORIGINALAN RECEPT
Monte je jedna od omiljenih poslastica mnogih generacija, a uz naš recept možete ga napraviti kod kuće - u obliku kolača.
Monte kocke su sočan i kremast kolač, sličan ledenim kockama, ali mu je glazura zamenjena čokoladnim prelivom s eurokremom, nutelom ili nekim sličnim namazom. Može ga se upotpuniti još i svežim sezonskim voćem
Povod za pripremu ovog deserta možete pronaći u nekoj proslavi ili jednostavno kad osetite žudnju za poslasticom koja će vas podsetiti na omiljenu poslasticu iz detinjstva.
Potrebno ga je zaista dobro ohladiti, pa ga u frižideru obavezno morate ostaviti preko noći. To ne znači da se i ranije ne može jesti, ali, budući da je malo zahtevniji za rezanje, dajte mu svakako dovoljno vremena da se stegne.
Sastojci:
Biskvit
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike tople vode
4 kašike oštrog brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
150 ml čokoladnog mleka
Svetla krema
1000 ml mleka
6 kašika šećera
1 kašičica arome vanilije
120 g gustina
200 g maslaca
Tamna krema:
500 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuhanje
200 g nutele
Priprema:
Belanca ulupati u čvrst sneg uz dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance uz malo tople vode. Umešati brašno s praškom za pecivo i kakaom pa uliti u kalup obložen papirom za pečenje.
Peći na 180 °C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit preliti toplim čokoladnim mlekom. Gustin razmutiti u malo hladnog mleka pa ukuvati u ostatak mleka sa šećerom i aromom vanile. Kuvati mešajući metlicom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U kremu umiksati maslac sobne temperature i namazati po biskvitu. Na laganoj vatri zagrejati slatku pavlaku i dodati čokoladu za kuvanje. Skloniti s vatre i dodati nutelu. Promešati i preliti preko svetle kreme i staviti u frižider.