SAVRŠEN DEZERT GOTOV ZA POLA SATA: Najomiljeniji portugalski kolač za koji vam treba samo 5 sastojaka
Čuveni portugalski kolač navodno je nastao greškom kada su ga portugalske opatice prilikom pripreme prerano izvadile iz rerne. Verovatno zbog nervoze jer su ga posluživale kralju, ali njemu se kolač jako dopao, a ostalo je istorija.
Pão de ló naziv je jednostavnog portugalskog kolača za koji će vam trebati samo nekoliko osnovnih sastojaka. Skromna poslastica u Portugalu se priprema na brojne načine, a kuvari ga često ostavljaju nepečenim u sredini – tako da vas dočeka nežan fil kada zagrabite.
Sastojci
- 1 jaje
- 3 žumanca
- 20 g šećera
- 20 g meda
- 25 g brašna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni 10 minuta pre pečenja. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje.
Umešajte jaja, žumanca, šećer i med pa umutite u gustu, bledu smesu bez grudvica.
Prosejte brašno u smesu i nežno ga umešajte.
Ulijte smesu u pripremljeni kalup pa pecite oko 15 minuta.
Imajte na umu da vreme pečenja zavisi od rerne. Ako želite da kolač bude mekan u sredini, dovoljno je 12, 13 minuta pečenja.